EQlibre_faalangstZo voelt faalangst…

Je zit te bibberen van angst op het toilet omdat je een speech moet houden. Of het zweet staat in je handen elke keer als je een tentamen moet maken. Het kost moeite je concentratie vast te houden op wat je wilt zeggen tijdens het voorstelrondje, want angstgedachten spoken door je hoofd en je vindt jezelf een enorme mislukkeling dat je hier bang voor bent. Faalangst. Het kan je leven aardig in de war schoppen.

 Wat is faalangst?

Wat is faalangst precies? Deze angst bestaat uit twee componenten en valt onder de sociale angsten. Faalangst ontstaat wanneer:

  • Er angst is voor het oordeel van anderen
  • En er sprake is van een prestatiemoment

 Wanneer heb je faalangst?

De meeste mensen ervaren faalangst wanneer ze een of andere test of examen moeten doen. Denk aan tentamens op school, autorij-examen, een sollicitatie. Maar ook situaties waarin jij het gevoel hebt beoordeeld te worden, kunnen faalangst oproepen; spreken voor een groep, het moeten inleveren van een werkstuk of document, je mening geven in bepaalde situaties, het oppakken van een nieuwe taak.

Je herkent faalangst door de fysieke reacties van je lichaam:

  • Zweten
  • Blozen
  • Trillen
  • Stotteren
  • Droge mond
  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Black-outs
  • Verlammend gevoel
  • hyperventilatie

Maar ook mentale, emotionele processen dragen bij aan de angst:

  • Onzekerheid
  • verlegenheid
  • Zelfkritiek
  • Negatief zelfbeeld
  • Onderwaarderen van de eigen kwaliteiten
  • Overwaarderen van andermans kwaliteiten

Het gevolg is vaak dat je de faalangst probeert te vermijden door situaties uit de weg te gaan of de emoties te onderdrukken. Je vraagt een collega het woord voor jou te doen, je slikt kalmerende middelen om de angst te onderdrukken. Helaas lost dit je probleem niet op. Door onderdrukken of vermijden versterk je juist het probleem.

Ook is het heel vervelend om te merken dat je faalangst je steeds onzekerder maakt; doordat je faalt, verlies je zelfvertrouwen waardoor je de volgende keer nog meer angst hebt om te falen. Je prestaties staan hiermee onder druk. Mensen met faalangst presteren meestal onder hun niveau.

Hoe los ik mijn faalangst op met behulp van EFT?

Dus wat werkt wel? Er moet een manier zijn om uit deze cirkel van angst te komen. Het is vaak niet voldoende om jezelf voor te houden dat je angst irreëel is, dat weet je zelf ook. Je kunt jezelf toespreken dat je nergens bang voor hoeft te zijn maar toch voel je de angst en reageert je lichaam met vervelende reacties.

Toch kun je hier uitkomen. Met Emotional Freedom Techniques, of EFT, kunnen we zowel de fysieke als ook de mentale een emotionele processen positief beïnvloeden. Met EFT ervaar je direct resultaat, hoewel volhouden soms nodig is om je faalangstige gevoelens helemaal op te lossen. We werken aan je fysieke reacties waardoor je lichaam zich gaat ontspannen en de klachten verdwijnen. Ook onderzoeken we de mentale en emotionele processen en brengen rust in je denken en voelen. Tot slot is het belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak van je faalangst.

Hoe vind ik de oorzaak van mijn faalangst?

Faalangst ontstaat meestal door druk van de ouders op de prestaties van het kind. Ouders hebben vaak het beste met hun kinderen voor en willen graag dat ze succesvol zullen zijn in hun prestaties. Ongemerkt kan deze verwachting een dermate grote druk uitoefenen op een kind, dat het faalangst gaat ontwikkelen. Ook andere personen met autoriteit kunnen een hoge verwachting hebben van jou waardoor je faalangstig bent geworden. Tot slot kan een sociale druk de faalangst aanwakkeren, denk maar aan de verwachting van jonge vrouwen die succesvol willen zijn in een baan, een georganiseerd huishouden willen hebben, en een super-moeder en fantastische echtgenote willen zijn.

Het is belangrijk die specifieke situaties te herleiden waarin de faalangst is ontstaan. In de meeste gevallen maken we dan gebruik van Matrix Reimprinting (een specifieke vorm van EFT) om deze oorzaak te neutraliseren.

Je kunt jezelf dus bevrijden van faalangst waardoor je prestaties zullen verbeteren en jij je vrij zult voelen om te zijn wie je bent.

 

Hoeveel sessies heb ik nodig en wat kost het?

Hoewel dit per persoon zal verschillen kun je ervan uitgaan dat je na 5 sessies je een groot deel van je faalangst hebt opgelost. Als je faalangst over 1 specifiek onderwerp gaat, zoals faalangst voor een examen, ben je vaak na 1 sessie al van je angst af.

Een sessie van anderhalf uur kost € 225,00

Strippenkaart van 3 sessies van anderhalf uur kost € 540,00

 

Afspraak maken