EQlibre_slaapproblemenWanneer wordt slapen een probleem?

Slapen is een natuurlijk proces dat ons lichaam automatisch regelt. Als het goed is. We ervaren allemaal perioden in ons leven waarin we meer moeite hebben met slapen, bijvoorbeeld door vervelende gebeurtenissen in ons leven, maar meestal is dat tijdelijk. Heb je financiële problemen, relatie problemen, of zorgen om een ziek persoon of een geliefde verloren? Dat zijn allemaal situaties die ons zoveel onrust, zorgen en piekeren kunnen bezorgen, dat het ons slaapgedrag negatief beïnvloedt.

Wat doet ons lichaam als we slapen?

Tijdens onze slaap komt niet alleen ons lichaam tot rust, ook onze hersengolven bewegen in een trager tempo, de zogenaamde Delta-golven. Breinactiviteit beïnvloedt de slaap direct; wanneer we piekeren blijven onze hersenen actief en maken ze Bèta-golven aan. Zolang het brein in de Bèta frequentie is, kan het onmogelijk in slaap vallen. We moeten dus niet alleen ons lichaam te ruste leggen, maar ook ons denken.

Wanneer spreken we van een slaapstoornis?

Slaapproblemen kunnen hardnekkig zijn en een heel andere oorzaak hebben dan piekeren over een recente gebeurtenis. De oorzaken kunnen dieper liggen, we spreken dan van een slaapstoornis:

Trauma: Traumatische ervaringen uit het verleden kunnen de oorzaak zijn van een verstoord slaapritme. Een trauma is een onverwerkte angst die het lichaam voortdurend in een staat van waakzaamheid houdt, ook al denk je niet aan de gebeurtenis.

Depressie: Een overheersend negatief zelfbeeld of negatief wereldbeeld dat gepaard gaat met depressie verstoort de slaap door of te weinig kunnen slapen of juist teveel slapen.

Verslaving: Drugs, alcohol en andere verslavingen zijn manieren om negatieve emoties te onderdrukken. Ze komen allemaal voort uit angst, de motor die ons alert houdt.

Eetpatroon: Een teveel aan suikers kunnen ons een hyper-gevoel geven en de balans tussen rust en inspanning verstoren.

Fysieke aandoeningen: Slaapapneu of ‘restless legs’ kunnen de slaap negatief beïnvloeden. Ook andere fysieke klachten kunnen het slapen bemoeilijken.

Slaappillen: Onderzoek heeft aangetoond dat er aanmerkelijk minder angststoornissen en slaapproblemen voorkomen nadat slaappillen uit het vergoedingspakket zijn gehaald en minder worden voorgeschreven

Beeldschermen: Het lijkt erop dat langdurig staren naar een beeldscherm ons bioritme verstoort. Vooral werken achter de computer vlak voor het slapen gaan lijkt een negatief effect te hebben. Het licht van het beeldscherm verandert het slaap-waak systeem.

 

 Hoe los ik mijn slaapproblemen op?

In periodes waarin je merkt dat je teveel blijft piekeren in je bed, kun je heel makkelijk je brein tot rust brengen met EFT. Met Emotional Freedom Techniques beklop je een aantal acupunctuurpunten op je lichaam waardoor je brein een signaal krijgt om te ontspannen. Het werkt direct en is niet moeilijk toe te passen. De EFT handleiding vind je hier. Een goede opstartzin zou kunnen zijn: “Ook al blijf ik maar piekeren en malen en kan ik niet in slaap komen, toch accepteer en waardeer ik mezelf helemaal.

Wat hebben we nodig voor een gezonde slaap?

  • Mentale rust
  • Emotionele rust
  • Gezonde voeding
  • Gezonde beweging
  • Frisse lucht
  • Regelmaat

In mijn praktijk help ik cliënten vooral bij de eerste twee. Daarbij ga ik altijd op zoek naar de oorzaak van een klacht. Ik maak gebruik van EFT (Emotional Freedom Techniques). Deze methode zorgt ervoor dat je snel kunt ontspannen. En ontspanning heb je nodig om in slaap te kunnen vallen. Tegelijkertijd leer ik mijn cliënten zelf EFT toe te passen zodat zichzelf kunnen ondersteunen ze op momenten dat ze het nodig hebben; wanneer ze in bed liggen en niet kunt slapen.

 

Hoeveel sessies heb ik nodig en wat kost het?

Afhankelijk van de oorzaak van je slaapproblemen, kan dit korter of langer duren. In elk geval kun je na 1 sessie zelf EFT toepassen voor het slapen gaan, of als je wakker wordt ’s nachts. In de meeste gevallen heeft dit direct een positief resultaat.

Een sessie van anderhalf uur kost € 225,00

Strippenkaart van 3 sessies van anderhalf uur kost € 540,00

 

Afspraak maken