het_slomme_onbewuste_EQlibre

De kippensoep en het slimme onbewuste

Na mijn fantastische dagje Londen werd ik thuis verrast met kip uit de oven. “Van de botten trek ik een lekker soepje”, zei mijn lieve man. Het was laat en we gingen naar bed. Doodmoe vielen we in slaap. We hadden geen idee dat deze nacht ons een bijzondere ervaring zou geven die ik ‘de kippensoep en het slimme onbewuste ‘zou noemen.

Het was al licht toen ik wakker werd. Ik rook nog steeds de kip van gisteravond en besefte hoe lekker en hoe gezellig het was geweest. Mijn man werd wakker en kreunde dat hij lichte hoofdpijn had en een beetje misselijk was. “Wat naar, schat, maar ik ruik nog steeds die lekkere kip van gisteravond in huis”. Bij het woord ‘kip’ werd mijn man als door een kanon afgeschoten, ik zag zijn lichaam nog net de gang opvliegen, hoorde gevloek op de trap naar beneden, een deksel ging van een pan en hij riep: “O, nee!”

Ik sprong uit bed want deze informatie deed me vermoeden dat het beneden waarschijnlijk blauw zou staan van de rook. Die soep kon ik vergeten. Maar het viel gelukkig allemaal mee. Pan op het balkon gezet, deur open. Klaar? Nee.

 

Een paracetamol of EFT?

Na het ontbijt zag ik mijn man wegtrekken. Opeens werd de hoofdpijn heel sterk en ook de misselijkheid stak de kop weer op. Zou hij ziek worden? Mijn man nam twee paracetamol. Ja, hij is van de pillen. Ik laat hem, het is zijn keuze. Maar het ging niet echt beter.

“Lieverd, zei ik, zullen we niet even proberen erop te kloppen? Wie weet helpt het.” Ik zag zijn ogen nu helemaal klein worden en zijn blik vertrekken, hij moest zich echt heel beroerd voelen. Ik ging tegenover hem zitten. “Hoofdpijn en misselijkheid op de schaal van nul tot tien, waar zit je?” “Een negen”, antwoordde hij. Ik zag zijn gebaren vertragen en zijn stem zachter worden, hij raakte een beetje weg.

We begonnen te kloppen op: Ook al heb ik deze stekende hoofdpijn en voel ik me misselijk, ik geef mijn lichaam toestemming om dit op te lossen.

Terwijl we alle punten beklopten, herhaalden we de woorden: Stekende hoofdpijn aan de linkerkant van mijn hoofd, misselijkheid, geen idee waar het door komt en mijn lichaam mag het oplossen.

Aan zijn non-verbale gedrag kon ik zien dat het echt heftig was en dat we nog niet klaar waren. Ik deed voor de zekerheid de 9-Gamut methode, waarna we weer een ronde alle punten beklopten.

Er kwam beweging in de zaak maar de SUD-score ging slechts langzaam naar beneden. Van een negen naar een acht en zeven. Langzaam betekent hier dat dit het resultaat was na vijf minuten kloppen. Vijf minuten om een lichaam te laten herstellen is natuurlijk niet langzaam, maar met EFT ben ik gewend dat het lichaam zich snel kan aanpassen.

 

Het slimme onbewuste

Omdat ik de SUD-score sneller naar beneden wilde brengen, liet ik mijn schat met twee vingers de ‘zere plek’ masseren. Ondertussen stelde ik vragen om achter de oorzaak te komen van deze heftige fysieke reactie. Had hij gisteren iets gegeten wat misschien niet helemaal goed meer was? Hij dacht van niet. Of kon het komen door een restje rode wijn dat hij had gedronken? Ik liet deze suggestie testen door mijn intuïtie. Als ik EFT toepas bij cliënten, ben ik zo ‘aangesloten’ dat ik razendsnel kan voelen wat wel en wat niet met het probleem te maken heeft. Dit was het niet. Maar wat was het dan wel?

Opeens kwam het tot me. “Zou het kunnen zijn dat je vannacht onbewust bezig bent geweest met de pan kippensoep die nog op het vuur stond? Dat je lichaam heel hard aan het werk is geweest om je te waarschuwen?” Ik zag de ogen van mijn man oplichten en die blik van herkenning die ik vaker zie bij cliënten. Bingo, dit was raak.

We maakten de volgende opstartzinnen:

 • Ook al heb ik de kippensoep aan laten staan en dat vond ik heel stom van mezelf, ik accepteer en waardeer mezelf.
 • Ook al is mijn onbewuste zo hard aan het werk geweest vannacht, ik wil mijn onbewuste laten weten dat het nu veilig is. Het is voorbij.
 • Ook al heb ik hoofdpijn en ben ik misselijk, mijn onbewuste heeft zo hard gewerkt om mij te waarschuwen, ik accepteer mezelf en nu is het voorbij.

Terwijl we de zinnen uitspraken zag ik in een klap de helderheid in de ogen van mijn man terugkomen. Ik wist dat we het nu snel konden oplossen. Tijdens het kloppen kwam er veel energie vrij: gapen, boeren en zuchten. Er verscheen een glimlach op zijn gezicht en ik keek op de klok: we waren een kwartier verder.

Opnieuw was mijn man verrast door de werking van EFT. “Weet je, zei hij, ik ervaar hoe makkelijk ik het kan loslaten als ik zie wat de oorzaak is. Kloppen op de fysieke klacht zonder dat je dat weet is ook fijn maar nu de oorzaak duidelijk is, kan ik het helemaal loslaten.”

 

EFT en het brein

Dit klassieke voorbeeld van de werking van EFT bewijst een aantal dingen:

 • Het onbewuste weet meer dan we bewust kunnen herinneren
 • Het geheugen slaat informatie op gekoppeld aan woorden
 • Hierdoor kan het geheugen in een klap getriggerd worden door een woord (kip)
 • Het onbewuste werkt door in onze slaap
 • Fysieke klachten worden veroorzaakt door stress en onbewuste gedachtepatronen
 • EFT toepassen op fysieke klachten werkt*
 • Kloppen kalmeert direct doordat het de aanmaak van stresshormonen (o.a. cortisol) vermindert**
 • EFT is in staat om een gebeurtenis te veranderen

Dit laatste is heel belangrijk. In de psychologie wordt dit ‘replacement’ genoemd. De meeste therapieën werken met methoden die gebeurtenissen hanteerbaar proberen te maken voor de cliënt door de situatie anders te interpreteren. Het leert iemand om anders met de situatie om te gaan maar de oorzaak is daarmee niet opgelost.

Replacement zorgt voor een geheel nieuwe kijk op de situatie. Het inzicht dat zijn onbewuste bezig was geweest hem te waarschuwen voor het gevaar, gaf mijn man een hele nieuwe kijk op zijn fysieke klachten.

 

Meer over de werking van EFT en het brein zal ik in een volgend blog uitleggen.

Interessante links:

* wetenschappelijk onderzoek naar Tension Type Headache

**wetenschappelijk onderzoek naar de werking van EFT op het cortisolgehalte

Download de EFT Handleiding