paniekaanvallen

Help, ik heb een paniekaanval

Je staat in de rij voor de kassa en plotseling voel je je niet goed worden. Wat gebeurt er met je? Opeens breekt het zweet je uit, je hart gaat tekeer als een gek, je krijgt het benauwd en je voelt een verlammende angst opkomen die je zegt dat je hier onmiddellijk weg moet. De paniek breekt uit. Hoe kan dit gebeuren? Totaal onverwacht overkomt deze paniek jou en je snapt niet waarom.

Heb je dit een keer meegemaakt in een bepaalde situatie, dan is de kans groot dat je een volgende keer in de rij voor de kassa weer een paniekaanval voelt opkomen. Maar het hoeft niet. Ook kunnen de paniekaanvallen zich langzaam uitbreiden naar meer situaties. Maar er is een manier om het op te lossen.
>> Lees ook mijn blog over paniek en paniekaanvallen

Leer EFT in een workshop

Wat is een paniekaanval?

We spreken van een paniekaanval als minimaal 4 van de volgende symptomen aanwezig zijn:

 1. Hartkloppingen of versnelde hartslag
 2. Zweten
 3. Trillen of beven
 4. Gevoel van ademtekort of benauwd gevoel
 5. Gevoel te stikken
 6. Pijn of vervelend gevoel in de borst
 7. Misselijkheid of naar gevoel in de maagstreek
 8. Duizeligheid, of licht in het hoofd, een gevoel van slapte
 9. Depersonalisatie of derealisatie
 10. Angst om gek te worden of om controle over zichzelf te verliezen
 11. Angst om dood te gaan
 12. Doofheid of tintelende sensaties in de ledematen
 13. Opvliegingen of koude rillingen

Er bestaan drie soorten paniekaanvallen:

 • onverwachte paniekaanvallen die niet in verband staan met specifieke omstandigheden
 • situatie gebonden paniekaanvallen die ontstaan bij blootstelling aan specifieke omstandigheden
 • situationeel bepaalde paniekaanvallen, die waarschijnlijk maar niet altijd hoeven op te treden in bepaalde omstandigheden.

Paniekstoornis wordt het als de paniekaanvallen onverwachts en gedurende een langere periode voorkomen of wanneer je regelmatig bang bent voor de gevolgen van een aanval.

Hoewel traditionele therapieën kunnen helpen, duurt het vaak lang voordat je effect merkt op je paniekaanvallen. Met EFT kun je direct je paniek verminderen.

Afspraak maken om paniek direct op te lossen

De controle verliezen

Paniekaanvallen veroorzaken meestal vermijdingsgedrag, vooral om de sensaties van de paniekaanval niet (meer) te hoeven voelen. Het denken is vooral gericht op de situaties die de paniek eventueel kunnen oproepen (waardoor de angst natuurlijk geconditioneerd wordt) of op het gevoel die een paniekaanval kan oproepen.

Basis van deze angst is de angst voor controleverlies.

Paniekaanvallen komen onverwacht en daardoor knagen ze aan ons gevoel van controle. Ook als we de oorzaak niet kunnen duiden, lijkt het alsof we geen controle hebben over de paniek. Hoe meer we erover gaan nadenken, het analyseren en willen oplossen, hoe meer we ons bewust worden van de angst in specifieke situaties en deze feitelijk versterken.

De oorzaak van de paniek ligt vaak niet in de situatie waarin de paniek zich voordoet. Meestal heb je spanning of stress door bv een echtscheiding of conflict op je werk. Ook de angst voor spreken in het openbaar kan een paniekaanval oproepen. De paniekaanval kan zomaar in de supermarkt plaatsvinden.

In andere gevallen kan een specifieke ervaring een paniekaanval oproepen doordat de situatie doet denken aan die ervaring. Dit is het geval bij paniekaanvallen door PTSS of andere traumatische ervaringen. Denk bijvoorbeeld aan vliegangst of extreme faalangst.

Hoe los ik paniekaanvallen op?

Om paniekaanvallen op te lossen heb je twee belangrijke instrumenten nodig:

 1. Een tool om direct toe te passen op het moment dat de paniek zich voordoet
 2. En een tool om de oorzaak van de paniekaanvallen te neutraliseren.

In beide gevallen gebruik ik EFT, Emotional Freedom Techniques. Dit is een eenvoudig klop-protocol die onmiddellijk de angstrespons in ons lichaam neutraliseert. Je voelt meestal direct de ontspanning. Omdat ik je de techniek makkelijk kan leren, heb je die altijd bij de hand op momenten van paniek. Samen zoeken we naar de oorzaken en lossen die op met behulp van EFT. Dat kan in een persoonlijke sessie of je kunt je aanmelden voor de EFT workshops die ik regelmatig geef.

Leer EFT in een workshop

Hoeveel sessies heb ik nodig?

Heb je al lang last van paniekaanvallen en komen ze regelmatig voor, dan zal het langer duren om dit op te lossen dan wanneer je slechts een paar keer een aanval hebt gehad. Hoe meer je zelf aan de slag gaat met EFT in je dagelijkse leven, hoe sneller je het reactiepatroon van angst kunt doorbreken en oplossen. Ik help je daar graag bij.

Afspraak maken om paniek direct op te lossen