EQlibre_vliegangstHeb ik vliegangst?

Lekker op vakantie naar de Canarische eilanden, of op zakenreis naar New York City? Kijk je ernaar uit of wordt het een nachtmerrie?

Veel mensen ervaren een of andere vorm van vliegangst wanneer ze met volle vaart over de landingsbaan denderen. De piloot trekt de neus omhoog en wij worden achteruit in onze stoelen gedrukt. We stijgen op, hoger en hoger en je beseft dat je je hier maar beter aan kunt overgeven want je kunt niet weg en je hebt geen controle over het verloop van de vlucht.

Vliegen lijkt vele malen angstiger dan reizen met een trein of zelfs boot; een trein kun je uitstappen en val je van een boot, dan kun je nog zwemmen. Een vliegtuig kun je niet zelf verlaten en als je valt is het meestal goed mis.

Goed, ik wil je niet nog banger maken, maar als ik met cliënten werk aan vliegangst moet ik juist op zoek naar hetgeen ze bang voor zijn want rustig op een stoel zitten in mijn praktijk is heel anders dan zitten in je vliegtuigstoel.

Met andere woorden ik ga ze voorzichtig laten associëren met de angsten die ze ervaren bij het vliegen. Vliegangst is eigenlijk een combinatie van claustrofobie en de angst voor controleverlies. Hoogtevrees is meestal helemaal niet van toepassing bij vliegangst, ook al hangen we kilometers hoog in de lucht.

 

Hoe los ik mijn vliegangst op met EFT?

De angst kan al beginnen bij het inchecken; het idee straks opgesloten te zitten, niet meer terug te kunnen en je te moeten overgeven in een situatie die voor een simpel brein ‘levensgevaarlijk’ kan zijn.

Wanneer ik mensen zich laat voorstellen dat ze bij de incheckbalie staan met koffers en paspoort, kunnen ze al sensaties gaan voelen in hun lichaam. Deze fysieke angstreacties kunnen geneutraliseerd worden met EFT (Emotional Freedom Techniques).

Wanneer ze zich iets rustiger voelen bij het voorstellen van deze stap, ga ik op zoek naar het volgende stressvolle moment. Dat kan zijn bij het instappen in het vliegtuig, het vast doen van de riemen of het taxiën op de grond.

Ook kunnen de bewegingen van het vliegtuig angstsensaties oproepen. Wie niet van de kermis houdt, heeft het meestal ook zwaar bij turbulentie en luchtzakken. Angst bij onverwachte bewegingen is ook een ervaring waarbij we voelen geen controle te hebben over de situatie.

Maar de grootste boosdoener is meestal ons brein; al die angstige gedachten die we hebben maken ons gek en roepen spanning en paniek op. Ik heb het vaak genoeg meegemaakt op vluchten dat ik mensen met EFT ‘kloppen’ heb geholpen hun angst de baas te worden.

Nadat we in mijn praktijkruimte alle mogelijke associaties met je vliegangst hebben geneutraliseerd, komt het aan op de praktijk. Maar je voelt je nu al veel rustiger, misschien zelfs helemaal rustig, bij het idee om te gaan vliegen. Ik geef je instructies mee, voor het geval dat…zodat je op elk moment EFT kunt toepassen als het spannend wordt tijdens de vlucht; je hebt het zelf in de hand.

In sommige gevallen komt dit voor omdat je de realiteit net ietsje anders kunt ervaren dan hoe je het hebt voorgesteld.

 

Hoeveel sessies heb ik nodig en wat kost het?

Vliegangst kan met 2 sessies opgelost worden, maar soms liggen er andere angsten aan ten grondslag die ook geneutraliseerd moeten worden. Na de eerste sessie weten we meestal hoe snel het opgelost kan worden.

Een sessie van anderhalf uur kost € 225,00

Strippenkaart van 3 sessies van anderhalf uur kost € 540,00

 

Afspraak maken