EQlibre_angst_voor_spreken_in_het_openbaar

Ben ik de enige?

Wist je dat de meeste mensen meer bang zijn om voor een groep of publiek te spreken dan dat ze bang zijn voor de dood? Dit zou kunnen komen omdat een luisterend publiek de meest gevaarlijke mensen ter wereld zijn, of omdat we eenvoudig nooit stilstaan bij onze dood. Beide lijken niet waar, maar in beide zit een kern van waarheid. De reden waarom mensen het zo eng vinden om voor een groep te spreken, knikkende knieën krijgen bij de gedachte alleen al, een droge mond en zwetende oksels, is omdat ze denken dat het publiek hen kwaad kan doen, hen kan aanvallen, afvallen en uitlachen. Meestal besteden we geen enkele gedachte aan onze dood, die lijkt ver weg en niet van dit moment, maar die speech…daarbij kunnen we doodgaan van angst.

De angst voor spreken in het openbaar beperkt mijn ambitie

Wanneer je spreekangst hebt, kan dat je carrière aardig in de weg zitten. Bij elke baan komt het wel voor dat je op momenten het woord moet nemen, of dat nou is tijdens een vergadering of bij de presentatie van een nieuw beleidsvoorstel. Het ergste zijn de zichtbare fysieke reacties die overduidelijk zullen laten zien dat jij bang bent. En als er iets is wat wij niet willen, is het dat anderen zien dat we bang zijn. Blozen, trillen, stotteren of een black-out krijgen. Het is heel logisch; als we bang zijn, zijn we een kwetsbare prooi. Niemand houdt van bange mensen, sterker nog: je haat jezelf als je zo bang bent.

Jezelf verliezen

Los van de fysieke reacties die het gevolg zijn van je angst, maakt je brein overuren. De gedachten die door jouw hoofd spoken zijn irreëel en waanzinnig. Je denkt namelijk te weten wat de mensen in het publiek over jou denken. En in plaats van bezig te zijn met de inhoud van je speech, je publiek te interesseren en te vermaken, ben je bezig je voor te stellen hoe zij naar jou kijken. Je treedt als het ware uit jezelf en kijkt naar jezelf door de ogen van de anderen. Zo lijkt het, want in werkelijkheid doe je het allemaal zelf. Het zijn jouw gedachten, die zich afspelen in jouw hoofd, waardoor jij spanning en stress ervaart, waardoor je lichaam gaat reageren met rare fysieke reacties.

 

Hoe los ik dit op met EFT?

Hoewel het misschien onmogelijk en uitzichtloos lijkt; dit probleem is op te lossen.

Het meest belangrijk is om je stressniveau te verlagen door jouw specifieke gedachten in kaart te brengen die gekoppeld zijn aan jouw specifieke gevoelens en sensaties in je lichaam. Dit doen we met behulp van EFT, Emotional Freedom Techniques. Wanneer je de gedachten denkt waardoor je overstuur raakt , jezelf in de situatie ziet en tegelijkertijd EFT toepast, zal de spanning snel dalen. Maar er is meer.

De angst voor spreken in het openbaar is ooit ergens begonnen. Dat kan zijn tijdens een spreekbeurt toen je heel klein was en de klas moest lachen omdat je een vergissing maakte. Maar het kan ook in een heel ander moment zijn ontstaan. Bijvoorbeeld toen je vader zei dat je maar beter je mond kan houden voordat je onzin uitkraamt.

Vaak weten we niet meer bewust wat de oorsprong is geweest van onze spreekangst. Gelukkig kunnen we met EFT makkelijk toegang krijgen tot het onderbewuste, daar waar al deze informatie ligt opgeslagen. Zonder daar moeite voor te doen, vinden we meestal een of meer situaties die deze angst aangewakkerd in ons. Ook deze situaties kunnen we neutraliseren met EFT.

Hierna zal je je ontspannen voelen voor een groep en het zelfs leuk vinden het gesprek met je publiek aan te gaan.

 

Hoe lang duurt het en wat kost het?

Het is niet precies aan te geven hoeveel sessies je nodig hebt om jouw angst voor spreken in het openbaar op te lossen. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid elementen waar je angst uit bestaat (fysieke reacties, emoties, ervaringen) en hoe sterk je gedachten deze angst in stand houden. In de meeste gevallen ben je na 2 tot 5 sessies voor een groot deel of helemaal van je angst af.

Een sessie van anderhalf uur kost € 225,00

Strippenkaart van 3 sessies van anderhalf uur kost € 540,00

 

Afspraak maken