eft_depressie_en_neerslachtigheid

Heb ik een depressie?

Iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens last van neerslachtigheid of depressieve gevoelens. Deze zijn meestal het gevolg van bepaalde gebeurtenissen in je leven. Een echte depressie moet worden vastgesteld door een arts, vaak gevolgd door een specifieke therapie en eventueel in combinatie met medicijnen.

Of je nu kort of al langer last hebt van deze klachten maakt in principe niet uit. Het gaat erom dat je gaat ontdekken wat de oorzaak van deze negatieve gevoelens in jou is. Het probleem bij deze klachten is echter dat je, doordat je je zo rot voelt, geen motivatie voelt om iets te gaan ondernemen om je klacht op te lossen, het kost je gewoonweg teveel moeite en energie. En misschien vind je dat je het niet waard bent om nog moeite voor te doen.

Het eerste wat dus belangrijk is, is het doorbreken van een negatieve neerwaartse spiraal. Als je je down, futloos en waardeloos voelt, is er niet veel waar jij een positief gevoel over kunt hebben, waardoor je je vervolgens nog waardelozer gaat voelen. De meeste van deze gevoelens worden gevoed door negatieve gedachten over jezelf:

“Ik ben een loser, ik ben niets waard, het lukt me toch niet, mij lukt nooit iets”.

Hoewel je waarschijnlijk allerlei ‘bewijzen’ kunt aanvoeren waarom deze gedachten ook waar zijn, is het feitelijk niets meer dan een gedachte gekoppeld aan een emotie.

 

Hoe los ik depressie op met behulp van EFT?

Je kunt zelf al veel doen om de symptomen en de oorzaken van depressieve klachten aan te pakken met EFT (Emotional Freedom Techniques). EFT is een energetische methode en neutraliseert negatieve emoties. Het is een proces van heling waardoor je weer waardering voor jezelf en zelfacceptie gaat ervaren. Want onder al die negatieve gevoelens zitten je positieve gevoelens verborgen.

Alle negatieve emoties zijn eigenlijk een vorm van geblokkeerde energie in ons lichaam. En daar kun je je alles bij voorstellen als je depressief voelt, het voelt zwaar en de energie moet je uit je tenen halen. Een manier om deze energie weer te laten stromen is EFT toe te passen op al je negatieve gedachten en de daaraan gekoppelde emoties.

Heb je last van symptomen als gevolg van je depressieve gevoelens? Insomnia, slapeloosheid komt veel voor, of juist een teveel aan slaap. Vermoeidheid of prikkelbaarheid kunnen conflicten veroorzaken met je omgeving. Ook kan het zijn dat je eetpatroon is veranderd. Veel mensen eten hun negatieve gevoelens weg of hebben juist helemaal geen trek in eten. Ook deze symptomen kunnen we aanpakken met EFT.

De symptomen zijn echter het gevolg van je depressie. Wat is de oorzaak, de aanleiding geweest om jezelf en het leven de rug toe te keren? Voor sommigen is de oorzaak gemakkelijk aan te wijzen; een dierbare die je hebt moeten verliezen, een ontslag of echtscheiding, geldproblemen of een ongeluk. Dit soort traumatische gebeurtenissen kunnen de oorzaak zijn van een depressieve periode in je leven. Soms is het lastiger om de vinger erop te leggen. Gelukkig kunnen we met EFT diep afdalen in het onderbewuste en kan een ogenschijnlijke vergeten gebeurtenis uit het verleden de sleutel blijken te zijn voor het oplossen van een neerslachtige geest.

Een brede aanpak is noodzakelijk om je klachten echt op te lossen. Alleen werken aan de symptomen zal niet voldoende zijn. Ook zal je bereid moeten zijn om door te zetten en vol te houden om het patroon van negatief denken te doorbreken. Bij dit soort klachten geef ik cliënten ‘huiswerk’ mee, dat bestaat uit zelf EFT toepassen op momenten waarop gedachten, emoties of symptomen opspelen.

 

Hoeveel sessies heb ik nodig en wat kost het?

Depressie en neerslachtigheid kun je helaas niet oplossen in een paar sessies. Naast de sessies die we samen plannen, zal je ook thuis moeten oefenen. Hoe meer je zelf oefent, hoe sneller je zult herstellen. Het aantal sessies is persoonsgebonden en bespreek ik met je tijdens de eerste afspraak.

Een losse sessie van anderhalf uur kost € 225,00

Strippenkaart van 3 sessies van anderhalf uur kost € 540,00

 

Afspraak maken