EQlibre_EFT_live_event

Wat maakt EFT zo populair?

Je bent een professional en hoort regelmatig over EFT (tapping) maar wat maakt EFT zo populair?

Toen ik in 2014 mijn EFT Master Trainer of Trainers certificaat behaalde, was ik ongelooflijk trots. Hiermee behoorde ik vanaf dat moment tot ‘the leaders in the field’ van EFT. Vanuit die positie probeer ik EFT te promoten en zorg dragen voor gedegen onderwijs. Want EFT is ongelooflijk populair. Wereldwijd gebruiken miljoenen mensen EFT; als zelfhulptool of onder begeleiding. Van Amerika tot Australië, van Rusland tot Rwanda en in alle Europese landen, vind je EFT practitioners.

Wat maakt EFT zo populair?

  • Het is eenvoudig, iedereen kan het leren
  • zeer effectief,
  • het werkt snel,
  • heeft geen bijwerkingen,
  • is een zelfhulptool en toepasbaar voor veel verschillende klachten.
  • goed opgeleide professionals behalen een succesmarge van 80% -90%.

Nadeel van de populariteit van EFT, wat ook wel ‘Tapping’ wordt genoemd, zijn de vele variaties en afgeleide vormen die rondzwerven op het internet en doen denken aan het spreekwoord van de klepel en de klok. Om effectief te zijn met EFT, moet je dus wel weten wat je doet.

 

Wat is EFT precies?

EFT is een eenvoudige klopmethode om negatieve emoties te neutraliseren. Het is gestoeld op de premisse van de grondlegger van deze methode Gary Craig:

De oorzaak van elke negatieve emotie is een verstoring van het energiesysteem van het lichaam.

 

Het EFT basisprotocol is een algoritme waarbij het kloppen op een aantal vaststaande acupunctuurpunten gecombineerd wordt met het uitspreken van woorden en affirmaties. EFT werkt doelgericht en de meest effectieve werkwijze is om de focus te richten op een specifieke gebeurtenis die negatieve gedachten en emoties oproept. Daarnaast is het belangrijk de juiste woorden te gebruiken; woorden die de emotie benoemen en het probleem beschrijven. Het protocol maakt gebruik van een SUDscore op de schaal van nul tot tien om de intensiteit van de emoties te meten. Is een situatie eenmaal neutraal, dan is dat blijvend.

 

De meeste mensen gebruiken het basisprotocol, maar EFT hanteert diverse technieken waarmee het kan aansluiten op specifieke klachten. Zo zijn er bijvoorbeeld trauma verzachtende technieken en technieken die puur fysiek werken.

 

Het effect van het kloppen

Dat kloppen op acupunctuurpunten een positief effect kan hebben op je gemoedstoestand en zelfs trauma kan oplossen, vinden veel mensen in eerste instantie vreemd. Toch is er een redelijke verklaring voor. Wanneer we de EFT punten bekloppen beïnvloeden we de meridianen die door het lichaam lopen. De meridianen zijn gekoppeld aan ons zenuwstelsel, dat weer een verbinding heeft met ons brein. Het brein geeft informatie af aan functies in ons lichaam zoals ademhaling en hartslag. Gebleken is dat EFT een direct positieve invloed heeft op ons emotionele brein en daarmee op ontspanning in het hele lichaam.

 

Omdat we herinneringen ‘opslaan’ in ons geheugen op basis van de emotionele waarde en de daaraan gekoppelde gedachten, helpen de woorden de juiste associaties naar boven te halen. Het kloppen neutraliseert vervolgens het gevoel.

 

 Waar kun je EFT voor inzetten?

Met de premisse van EFT in ons achterhoofd kun je bedenken dat EFT voor elke klacht is in te zetten die gekoppeld is aan een negatieve emotie. Elk probleem waar stress of spanning aan gekoppeld is, kan met EFT opgelost worden. Daarbij is het mijn overtuiging dat fysieke klachten een uiting zijn van het lichaam om ons te laten weten dat er een negatieve lading in het lichaam opgelost moet worden. Weerstand in de vorm van angst blokkeert ons systeem. Hiermee houdt het emoties vast. Zolang het lichaam kan doorstromen, kan het ook hetgeen het niet (meer) nodig heeft loslaten. EFT ondersteunt dat proces optimaal.

 

Willem kwam bij de derde sessie strompelend de praktijk binnenlopen. Spit, mompelde hij. Na twee weken rust was het nog niet over. Ik stelde voor EFT te proberen. “Kan dat daar ook voor helpen?” vroeg hij vol ongeloof. Ik reageerde luchtig en zei dat we het in elk geval konden proberen. We zochten de juiste woorden om de pijn zo precies mogelijk te omschrijven en te lokaliseren. Na elke klopronde controleerde ik de pijn en het ongemak in zijn beweging. Willem begon steeds meer te ontspannen terwijl de pijn langzaam verdween en zijn beweeglijkheid toenam. Na drie kwartier sprong hij vrolijk door de kamer en riep: “het is weg, hoe is het mogelijk!”

 

EFT en trauma-healing

Het grootste geschenk van EFT voor mij is dat we het kunnen inzetten voor trauma-healing. Elke ervaring die emotioneel niet verwerkt is en in het hier en nu nog een negatieve lading heeft, is voor mij een vorm van trauma. Dit is een bredere kijk op trauma dan hoe de reguliere zorg het ziet. Met name negatieve gebeurtenissen uit onze jeugd in de periode van nul tot zes jaar, kunnen leiden tot problemen en klachten in ons latere leven.

 

Omdat we met EFT altijd de emotie volgen, kan het zijn dat een huidige situatie een oude, soms vergeten herinnering uit het verleden ophaalt. De kwaliteit van een goede EFT behandelaar laat zich zien door de vaardigheid dit proces te volgen en de cliënt te leiden naar de kernsituatie van het probleem.

 

Astrid had last van angsten, een laag zelfbeeld en voelde zich ongelukkig en depressief. Dit was al jaren zo. Ik ging op zoek naar traumatische ervaringen uit haar leven. Haar moeder en vader waren beide incapabel geweest als verzorgende ouder. Het gevoel niet gewenst te zijn was de rode draad in Astrid’s leven. We werkten in vijf sessies aan kernsituaties uit haar jeugd. Tot slot keerden we terug naar de geboorte en neutraliseerden gevoelens van ongewenst te zijn bij de baby die ze ooit was. Astrid voelde zich letterlijk herboren. De angsten en depressie waren weg en ze had zich nog nooit zo vrij gevoeld.

 

Dus wat maakt EFT zo populair? Met EFT heb je een krachtig instrument in de hand die jou als professional de mogelijkheid geeft effectief trauma op te lossen. Bovendien geeft het je cliënten het vertrouwen om op spannende momenten zelf rust te vinden door EFT te kunnen toepassen.

Ja, ik ben enthousiast en meld me aan voor de EFT opleiding

Hier vind je meer informatie over de inhoud van de EFT opleiding

 


Ben je enthousiast geworden over de toepassing van EFT voor cliënten in jouw praktijk?

Zie je mogelijkheden voor jouw leerlingen of coachees met EFT?

Kijk dan eens wat de EFT- opleiding jou kan bieden. De opleiding start twee keer per jaar; in maart en in september.