Blue-monday-tips-van-EQlibre

Blue monday, klop je depressie lichter

Maandag is het weer zover. Blue monday; de meest deprimerende dag van het jaar. Die suggestie geeft je al een minder prettig gevoel maar natuurlijk verschilt maandag 20 januari niet zoveel van dinsdag 21 januari. Feit is wel dat depressie in de maanden januari en februari meer voorkomt.

Lees meer

stress voor de test oplossen met EFT

Stress voor de test

Een moeder belt me voor haar zoon omdat hij stress heeft voor de test die hij over een paar weken heeft. Of ik ook jongeren kan helpen met faalangst want hij was om die reden al drie keer gezakt voor deze hele belangrijke test. Dat leek mij niet al te moeilijk. Toen Richard (niet zijn echte naam) mijn praktijkruimte binnenstapte, zag ik een gespannen, wat introverte jongen die wel heel duidelijk wist wat hij wilde: die test halen!

Lees meer

Meest gestelde vragen over EFT

De afgelopen jaren is EFT steeds populairder geworden in Nederland. Veel trainers van coach- en therapeutische opleidingen nemen EFT op in hun lespakket. Zelfs in het reguliere circuit krijgt EFT meer bekendheid.

Tegelijkertijd besef ik me dat er nog steeds veel vragen zijn over de werking en toepassing van EFT. Daarom een artikel over de meest gestelde vragen over EFT.
Ik hoop dat jouw vraag hiertussen zit en zo niet, laat het me dan weten.

 

1. Werkt EFT ook voor mij?

Veel mensen denken dat EFT alleen geschikt is voor mensen met een groot probleem of voor mensen die er in geloven. Daarom denken ze dat EFT voor hen niet werkt. De werkelijkheid is anders; EFT werkt ALTIJD.

Want EFT is een natuurlijk lichaamsondersteunend proces dat (emotionele) balans helpt te bewerkstelligen. Dit natuurlijke proces werkt voor iedereen. Dat wil echter niet zeggen dat iedereen dezelfde resultaten behaalt op dezelfde manier. Ieder mens is verschillend en de positieve resultaten zijn afhankelijk van de correcte toepassing van EFT en de aard van het probleem dat men wil oplossen.

2. Waarom zou ik EFT toepassen?

Iedereen komt in zijn/haar leven lastige situaties tegen en iedereen herkent momenten van stress en spanning in het leven. Dat is een natuurlijk gegeven en veel mensen denken dat ze dat prima kunnen hanteren.

Wat ze niet beseffen is dat negatieve emoties en stress zich nestelen in je onderbewuste wanneer je deze niet (helemaal) hebt kunnen verwerken. De rekening komt dan later als je emmertje vol is. EFT geeft een directe ontspanning aan je lichaam en kun je het dus altijd toepassen op momenten van stress of spanning om je lichaam te helpen deze los te laten.

Een lijst van situaties en klachten waarbij je EFT kan toepassen vind je hier.

3. Ik weet niet hoe ik moet beginnen?

Het meest belangrijke is dat je begint. Het idee dat je niet weet hoe, kan je ervan weerhouden om welke stap dan ook te nemen en dit geldt voor meer dingen in je leven. Begin gewoon. Je zou eerst eens de kloppunten kunnen leren (zie instructiefilmpje hieronder of het downloaden van de handleiding) en ervaren hoe het voelt als je op deze punten gaat kloppen. Het kloppen op zich geeft je ontspanning en zorgt ervoor dat je weer contact maakt met je lichaam. Door ons drukke leven hebben we verleerd te voelen, we zitten voornamelijk in ons hoofd. EFT brengt je terug in je lichaam en terug bij je voelen en je emoties.

4. Hoe vind ik de juiste woorden?

Die vraag krijg ik vaak. De woorden zijn inderdaad belangrijk maar die zijn makkelijker te vinden dan je denkt. Richt je aandacht op jouw specifieke probleem. Wat denk je dan, wat voel je dan, wat gebeurt er in je lichaam? De antwoorden op deze vragen kun je gebruiken bij het kloppen.

5. Waarom zeg je die rare opstartzin?

De opstartzin is geniaal. Wanneer je klopt op de zijkant van je hand en je spreekt hardop jouw probleem en gevoelens daarbij uit, dan maak je verbinding met het probleem dat je ervaart. Het tweede deel van de opstartzin is een positieve bekrachtiging van jou zelf: ik accepteer mezelf precies zoals ik ben. Met andere woorden: je ervaart een probleem maar jij bent je probleem niet.

De positieve verbinding met jezelf is een voorwaarde voor heling. De polyvagal theory van Steven Porges leert ons dat de intermenselijke sociale verbinding de basis vormt voor ons om trauma los te laten. De eerste en meest belangrijke verbinding is die met onszelf. De opstartzin versterkt elke keer dat je hem uitspreekt die verbinding.

Mijn meest gebruikte opstarzinnen zijn: Ook al heb ik…….

ik accepteer mezelf precies zoals ik ben

Ik waardeer mezelf precies zoals ik ben

Ik sta ervoor open om helemaal mezelf te mogen zijn

Ik sta mijn lichaam toe om dit los te laten

Ik mag zijn wie ik ben

6. Wat kan er fout gaan?

Wanneer je probleem te maken heeft met angst, kan er al snel de gedachte zijn dat er iets fout kan gaan bij het toepassen van EFT. Dat is logisch: angst leidt meestal tot meer angst. En die angst wil je nu juist oplossen. EFT is een uiterst veilige methode zonder bijwerkingen. In die zin is het veiliger dan het slikken van een paracetamolletje. Wel kun je meer gaan voelen, wat in sommige gevallen overweldigend kan zijn. Emoties kunnen aan de oppervlakte komen, emoties die je misschien dacht niet meer te hebben. Het voelen van krachtige emoties kan geen kwaad, maar soms schrikken we daarvan. Met EFT kun je ALTIJD de emoties naar een lager aanvaardbaar niveau brengen of zelfs helemaal oplossen. Blijven kloppen is hier het beste wat je kunt doen.

Ben je een beginner met EFT? Geen zorgen, als je een keer een punt overslaat of er een beetje naast zit. Dat heeft geen negatieve invloed

7. Wat heeft kloppen met emoties te maken?

Je lichaam is een fantastisch instrument. Alles werkt samen en is op elkaar ingesteld. Wanneer je snapt hoe dat werkt, is het toepassen van EFT vrij logisch.

Emoties zijn een vorm van energie die we voelen in ons lichaam. Bij een positieve emotie stroomt die energie vrij, bij een negatieve emotie raakt die stroom geblokkeerd. We kloppen op acupunctuurpunten die aan het begin of einde van de meridianen liggen. De meridianen zijn een eeuwenoud systeem in ons lichaam die ook wel energiebanen worden genoemd. Zij zijn de transporteurs van energie in ons lichaam. Omdat zij in direct verband staan met ons zenuwstelsel, hebben ze ook direct invloed op ons brein. Door te kloppen op de EFT punten, kalmeren we ons brein en brengen we de energiestroom in ons lichaam weer op gang. Het gevolg daarvan is dat we negatieve emoties loslaten.

8. Is er wetenschappelijk bewijs voor EFT?

Deze vraag kan ik met ja en nee beantwoorden. De wetenschappelijke wereld is een ingewikkeld vakgebied waarin vaak meningen tegenover elkaar staan. De regels voor wetenschappelijk bewijs varieëeren van land tot land. Daarnaast is er heel veel onderzoek nodig voordat een methode algemeen geaccepteerd wordt als bewezen effectief. EFT is een jonge methode en heeft zeker nog meer onderzoek nodig. Echter, er is al heel veel onderzoek gedaan naar EFT.

In meer dan 100 gekwalificeerde en gepubliceerde onderzoeken, komt EFT als effectieve methode naar voren. De laatste jaren wordt er belangrijk onderzoek gedaan naar EFT op drie plekken in de wereld:

Amerika – David Feinstein en Dawson Church hebben veel gepubliceerd over de effecten van EFT bij PTSD en angstklachten, maar ook zijn positieve effecten gevonden op het stresshormoon cortisol.

Engeland – Aan de Staffordshire University doet dr. Liz Boath met haar team veel onderzoek naar EFT. Een meta-analyse naar de eefecten van EFT voor PTSD scoorde buitengewone hoge resultaten.

Australië – Aan Bond University doet dr Peta Stapleton onderzoek naar EFT en de effecten daarvan bij eetverslaving. Zij is de eerste die fMRI-scans heeft gebruikt bij haar onderzoek. de resultaten waren ook hier opzienbarend: breinscans lieten een duidelijk positieve verandering zien na EFT behandeling voor foodcraving.

Over het algemeen kun je zeggen dat EFT positieve effecten laat zien, ook in vergelijking met cognitieve gedragstherapie en EMDR. In de meeste gevallen werkt EFT sneller en zijn de resultaten op de langere termijn beter.

Zit je vraag er niet bij?

Stel hem hieronder, ik geef je graag antwoord!

 

biologische-overdracht-van-trauma

De effecten van jeugdtrauma deel drie

De vorige twee delen van dit blog schreef ik over trauma vanuit het perspectief van de ACE studies die ons de correlatie hebben aangetoond tussen jeugdtrauma en gezondheidsproblemen later in ons leven. In deel twee heb ik mijn visie gedeeld over hoe trauma door generaties en eeuwen heen nog altijd in ons verankerd moet liggen omdat we praktisch gezien nog steeds in directe verbinding staan met alles wat er ooit is gebeurd en zal gebeuren. In dit laatste deel mijn opzienbarende ontdekking en enkele ideeën voor de toekomst.

Lees meer

biologische-overdracht-van-trauma

De effecten van jeugdtrauma op onze gezondheid deel twee

In het eerste deel van dit blog vertelde ik over de ACE studies en het belang om jeugdtrauma op vroege leeftijd multi-disciplinair te behandelen. Maar er is meer.

Twee jaar geleden schreef ik over transgenerationeel trauma. Het principe dat het trauma van de ouders wordt overgedragen op kinderen die daarmee dezelfde traumaverschijnselen en klachten ervaren zonder dat ze zelf zijn blootgesteld aan soortgelijk trauma. Daarin vertelde ik over de biologische overdracht van trauma op de ongeboren vrucht.

Lees meer

biologische-overdracht-van-trauma

De effecten van jeugdtrauma op onze gezondheid

Deel een

Het kwam voor mij als een grote verrassing. Ik had nog maar net kennis gemaakt met het werk van dr. Nadine Burke Harris door het lezen van haar boek ‘Ingrijpende jeugdervaringen en gezondheidsproblemen (uitgeverij Mens), toen mij opeens het bericht bereikte dat zij tot surgeon general van Californië was benoemd. Met deze aanstelling zal zij de komende jaren grote invloed kunnen uitoefenen op de behandelwijze van ziekte en gezondheidsklachten in de staat Californië.

Lees meer

EQlibre_wat-is-jouw-relatie-irritatie?

Rietjes, doucheputjes en sokken: wat is jouw relatie-irritatie?

“Waar kan ik je vandaag mee helpen”, vroeg ik mijn cliënt. We werken al wat langer samen aan het oplossen van verschillende situaties uit haar verleden.

“Het klinkt misschien een beetje onnozel (zij gebruikte het woord ‘lullig’), maar mijn man klaagt over mijn rietjes die ik af en toe in de gootsteen laat liggen. Er daar irriteer ik mij aan.”

Lees meer

het_slomme_onbewuste_EQlibre

De kippensoep en het slimme onbewuste

Na mijn fantastische dagje Londen werd ik thuis verrast met kip uit de oven. “Van de botten trek ik een lekker soepje”, zei mijn lieve man. Het was laat en we gingen naar bed. Doodmoe vielen we in slaap. We hadden geen idee dat deze nacht ons een bijzondere ervaring zou geven die ik ‘de kippensoep en het slimme onbewuste ‘zou noemen.

Lees meer

afvallen-met-eft

Afvallen met EFT kun jij ook

Afvallen. Daar heb ik mijn leven lang niet over hoeven nadenken. Op de balletacademie zag ik meisjes sip op hun stukje paprika knabbelen terwijl ik in de lunchpauze vier boterhammen wegwerkte en daarna vrolijk mijn pirouettes draaide. Maar……nu zit ik in de overgang. Opeens ben ik drie kilo zwaarder! “Drie kilo?!, hoor ik mijn beste vriendin al roepen, schat, als ik jou wil bijbenen moeten er bij mij dertig kilo vanaf!” Met andere woorden; waar heb ik het over.

Lees meer

Waarom EFT werkt

Wanneer je nog nooit van EFT hebt gehoord, kun je behoorlijk verbaasd zijn over het positieve effect daarvan. Het kloppen op de EFT punten lijkt vreemd en wekt ongeloof. En dat is logisch als je niet weet hoe je lichaam reageert op emoties en wat er met ons gebeurt als we emoties ervaren.

Stel, je collega maakt een opmerking over het koffiekopje dat je in de gootsteen hebt gezet en vergeten bent af te wassen. Of je dat voortaan niet meer wilt vergeten? Op een of andere manier ontploft er iets in je en een grote verontwaardiging maakt zich meester van je. Wat denkt ‘ie wel niet? Hij is mijn moeder niet! Je wordt bozer en bozer terwijl je collega je met verbazing aankijkt; moet je daar nu zo boos over worden?

Lees meer