EQlibre_stress

Hoe herken ik stress?

Stress voelt als een opgejaagd gevoel in ons lichaam. Soms gebruiken we stress als het woord voor ‘ik heb het druk’. We vragen hoe gaat het met je? En het antwoord is vaak: een beetje ‘stressy’. Echte stress is een fysiek proces in het lichaam waarin brein, hart en longfuncties samenwerken. Stress hoeft niet alleen maar negatief te zijn. Gezonde stress zorgt voor alertheid en voldoende energie om een lastige taak te verrichten.

Wat gebeurt er in mijn lijf?

Negatieve stress ervaren we als we onszelf teveel onder druk (laten) zetten. Die druk wordt onze vijand. Een vijand, of gevaar, wordt opgepikt door de amygdala (een soort alarmbel in ons brein) en genereert stresshormonen in ons lichaam. Het lichaam maakt zich klaar om te vechten of te vluchten. In sommige gevallen bevriezen we. Deze Fight- Flight –Freeze respons is een automatische reactie van ons lichaam waar we weinig grip op hebben.

Het probleem dat wij hebben met stress tegenwoordig, is dat de balans tussen spanning en ontspanning zoek is. We staan aanhoudend onder druk, een druk die ogenschijnlijk niet levensbedreigend is, maar wel de stress genereert en alle bijbehorende processen in ons lichaam. We weten niet meer hoe we de spanning moeten ontladen, waardoor het lichaam in een contante staat van alertheid is. De overvloed aan stresshormonen veroorzaken veel fysieke klachten die te maken hebben met de bloedsuikerspiegel, de bijnierschors en ons cholesterol gehalte.

In de praktijk werken we te vaak onder te hoge stress. Concentratieproblemen zijn een logisch gevolg daarvan omdat hoge stress ons lichaam in de overlevingsstand zet; de energie verplaats zich naar vechten of vluchten en niet naar rustig en logisch nadenken hoe jij je to-do lijstje kunt afwerken. Gevolg is dat het werk je nog meer energie kost en dat je in gevecht raakt met jezelf omdat je jouw lichaam tegengestelde boodschappen geeft. Stress = gevaar = vluchten, maar ook: nadenken = rustig blijven.

 

Hoe los je stress en stressklachten op?

Omdat het auto-immuun systeem bij stress voortdurend onder druk staat, heeft je lichaam niet de mogelijkheid ziekte te weren. Ook klachten die te maken hebben met suiker, darmproblemen, hartklachten en ademhalingsproblemen zoals hyperventilatie zijn dus niet zo vreemd. Deze worden allemaal veroorzaakt door stress die niet ontladen wordt. Deze ontlading is een fysiek en energetisch proces. Sporten kan ons goed doen, of andere fysieke beweging om stress te reduceren. Maar dat alleen is meestal niet voldoende.

Gezonde voeding is ook van belang, omdat je lichaam minder weerbaar is door de stress. Bij de huisarts kun je laten controleren of je voedingspatroon in orde is en of je bepaalde vitaminen of mineralen mist. Laat alles even grondig onderzoeken.

Essentieel echter zijn de mentale en emotionele processen die bepalen of je gevoelig bent voor stress of niet. Het cognitieve brein geeft betekenis aan situaties en koppelt daar emoties aan. Dit wordt bepaald door ons denken. Met andere woorden; hoe ervaar jij een situatie, welke betekenis geef je het en hoe wordt die opgeslagen in jouw brein-database. Stress gevoelige mensen hebben gedachtenpatronen waardoor ze sneller onveiligheid ervaren. Die gedachtenpatronen zijn ontstaan uit eerdere ervaringen in je leven, waarbij je de negatieve emoties hebt proberen te ontwijken, vermijden, te onderdrukken, vergeten of weg te stoppen.

Als coach en EFT therapeut onderzoek ik met jou deze gedachtenpatronen, herleid waar ze vandaan komen, neutraliseer de negatieve gevoelens en open een nieuw perspectief voor jou waarin ontspanning centraal staat.

 

Hoeveel sessies heb ik nodig en wat kost het?

Afhankelijk van de oorzaak van je stressklachten adviseer ik een aantal sessies. Ook leer ik je hoe je EFT op jezelf kunt toepassen. Daardoor krijg je meer grip op je stress.

Losse EFT sessies van anderhalf uur kosten € 225,00

Een strippenkaart van 3 sessies van anderhalf uur kost € 540,00

 

Afspraak maken