EQlibre angst Angststoornis

Waarvoor dient Angst?

Angst is een natuurlijke emotie die we nodig hebben als waarschuwingssignaal voor gevaar. Is het gevaar geweken, dan ontspannen we en keren terug naar een toestand van vertrouwen en veiligheid. Maar soms is het gevaar dat we ervaren niet reëel; ons verstand weet dat we niet bang hoeven te zijn, maar ons gevoel zegt iets anders. We kunnen angst ‘trainen’, hoe meer we denken aan gevaar en onze aandacht richten op dat waar we bang voor zijn, we steeds meer angst gaan voelen.

 

De tegenpool van angst is….

Angst is een basis-emotie en staat lijnrecht tegenover liefde, deze twee gaan niet samen. Met andere woorden: ervaren we het ene, dan kunnen we het andere niet voelen en omgekeerd. We zijn dus of in een staat van angst of in een staat van liefde. Zijn we in angst, dan voelen we ons afgescheiden, zijn we in liefde, dan voelen we verbinding.

Wanneer wordt angst een stoornis?

We spreken van een angststoornis wanneer een angst geen reële grond heeft en de betrokken persoon er sociale of beroepsmatige problemen door ondervindt. Er zijn verschillende angststoornissen. Een aantal specifieke vindt je in de links hieronder. Ook de site van het Trimbos Instituut geeft goede informatie.

(zie verder faalangst, trauma, ptss, paniekaanval, vliegangst, fobieën, sociale fobie, spreekangst, hyperventilatie)

 

Hoe kan ik het oplossen?

Angst gaat meestal over de gedachten die je hebt over iets wat misschien kan gaan gebeuren. Je stelt jezelf voor in een angstige situatie, ook al is er op dat moment nog niets aan de hand. Ons brein maakt geen onderscheid tussen iets wat echt gebeurt en iets wat we ons voorstellen. En van dat mechanisme maken we gebruik met EFT, Emotional Freedom Techniques. Het gevoel wordt geactiveerd door een gedachte en een beeld dat we oproepen. Dat is precies het moment waarop we EFT toepassen. We meten de mate van spanning die je ervaart en kloppen vervolgens op een aantal acupunctuurpunten waardoor de spanning verdwijnt en de angstimpuls wordt onderbroken. Dit herhalen we totdat jij de situatie zonder enig gevoel van vrees voor de geest kan halen. Wanneer de spanning weg is ontstaat er vaak een ander idee over de situatie “dat ik me daar zo druk over heb gemaakt…” of “ als ik er nu aan denk, voelt het neutraal…”. Daarna ga je ervaren dat het angstige gevoel achterwege blijft in situaties waarin je deze zou verwachten. Zo bouw je langzaam het vertrouwen op dat je kunt leven zonder de angst.

Hoeveel sessies heb ik nodig en wat kost het?

Een specifieke angst kan vaak in een of twee sessies worden opgelost. Denk hierbij aan een angst voor spinnen of een angst om auto te rijden na een ongeval. Is de vrees meer complex, bestaat het uit meerdere factoren, of is er sprake van een angststoornis, dan kan het langer duren. Een indicatie geef ik na het eerste consult.

Een sessie van anderhalf uur kost € 225,00

Strippenkaart van 3 sessies van anderhalf uur kost € 540,00

 

Afspraak maken