online-workshop-eft-voor-elk-moment

Stress momenten hanteren

Er is tegenwoordig niet veel nodig om mijn spanning te triggeren en daarom heb ik drie besluiten genomen om stress momenten te hanteren. Nu het lijkt dat we de coronacrisis achter de rug hebben en het leven weer ‘normaal’ zijn gang gaat, kan ik terugkijken op de effecten van twee jaar lang crisis en beperkende maatregelen. Hoe goed ik mijn best ook heb gedaan, uiteindelijk is er toch veel onder mijn huid gekropen. Zoals bijvoorbeeld een constant gevoel van dreiging (niet voor corona maar voor de maatregelen), veel verontwaardiging en vooral ongeloof. En dan nu krijgt het zijn vervolg in een krankzinnige oorlog.

Alles is een spel

Als er een belangrijk ding is dat ik heb geleerd in de afgelopen twee jaar, dan is het wel dat letterlijk ALLES een spel is in deze wereld. Dat spel kan vredelievend worden gespeeld of het kan een machtsspel worden. Het machtsspel heb ik veel beter door gekregen de afgelopen twee jaar. Het observeren van dat spel heeft me stress en spanning gegeven. Stress momenten hanteren is niet makkelijk maar in mijn ervaring belangrijk omdat al die momenten bij elkaar ons een onveilig gevoel gaan geven. Door stress momenten los te laten kon ik uiteindelijk de strijd in mezelf herkennen en loslaten en de vrede in mezelf herpakken.

Spaarzaam nieuws

Vorig jaar zomer ben ik me gaan verdiepen in het nieuws achter het nieuws. Het betekende veel uren online doorbrengen waarbij ik van de ene in de andere verbazing viel. Ik ben gaan zien hoe alles in de wereld wordt aangestuurd door systemen die gebaseerd zijn op geld en macht en dat die systemen voor de meeste mensen onzichtbaar zijn. Tegelijkertijd riep dit allemaal veel weerstand in mezelf op; vooral een gevoel van verontwaardiging en gebrek aan zelfsturing over mijn eigen leven. Eerlijk gezegd: ik werd er niet veel gelukkiger van. Daarom nam ik het besluit om spaarzaam met nieuwsberichten om te gaan en me daarbij heel bewust te zijn vanuit welk denkkader het desbetreffende nieuws wordt gedeeld. Mijn weerstand bleek een innerlijke strijd met de zogenaamde slechte wereld om mij heen. Ik besefte dat ik die innerlijke strijd wilde loslaten. Met dat besluit lukte het me al beter om die stressmomenten te hanteren.

Stress momenten hanteren

Een ander ding dat ik verwaarloosd had, was het toepassen van EFT op mezelf. Ja, ik geef het toe. Al tijden speelde het door mijn hoofd dat ik niet die loodgieter met die lekkende kraan wilde worden, maar natuurlijk had ik het altijd te druk. Mijn stress hanteren lukte echter steeds minder goed. Uiteindelijk nam ik contact op met een EFT-collega in Engeland en zijn we twee wekelijkse sessies gestart. Doordat ik het EFT werk voor mezelf weer oppakte op een serieuze manier ontdekte ik opnieuw de waarde en noodzaak van deze methode voor alledaags gebruik. Met EFT kan ik elk moment mijn stress hanteren.

Be The Change

Jaren geleden deed mijn zoon mee aan de allereerste training van Over de Lijn op zijn middelbare school. Een prachtig programma waarin scholieren hun pijnlijke levenservaringen uitwisselen en daarmee een opening zoeken naar verandering. Ze leerden daar: Be The Change. Toen ik worstelde met de vraag hoe ik mij kon verhouden tot een samenleving die zich in een richting ontwikkelt die niet de mijne is, moest ik hieraan denken. Als ik in weerstand ga, kom ik in conflict met mezelf. Want wat er ook gebeurt in de wereld, ik voel in mijzelf de weerstand, de boosheid, de verontwaardiging. Ben ik dan de verandering die ik wil zijn? Nee, natuurlijk niet. De vrede zijn die ik graag in de wereld zie, brengt me wel een stap in de goede richting. Be the change, ik probeer me daar steeds bewust van te zijn.

EFT voor elk stress moment

Om anderen te helpen om ook al die stress momenten te hanteren, heb ik een nieuwe online workshop gemaakt. Deze workshop is voor iedereen geschikt die wil leren om EFT toe te kunnen passen op momenten van stress of spanning. Je vindt de data op de website van EventBrite. Daar kun je ook tickets bestellen. Ik zie je graag op een van de data van de workshop. Heb je vragen over EFT of over de workshop, stuur me dan even een mailtje.