Waar kun je EFT voor inzetten?

Denk je dat je de enige bent met jouw klacht of probleem? Niets is minder waar. In mijn praktijk kom ik een diversiteit aan klachten tegen en dit zijn de meest voorkomende:

Omdat de kern van deze methode gaat over het neutraliseren van ongewenste negatieve emoties, kun je zeggen dat EFT effectief kan zijn voor elk probleem dat met spanning of stress te maken heeft. In mijn werk met EFT maak ik onderscheid in een paar benaderingswijze;

  • EFT voor specifieke situaties ( herinneringen of ervaringen),
  • EFT voor emoties,
  • EFT voor fysiek klachten,
  • EFT voor beperkende overtuigingen.
EFT voor specifieke situaties

Hierbij moet je denken aan ervaringen die je hebt gehad die jou een zodanig negatief gevoel hebben gegeven, dat je daar nu nog steeds last van hebt. Het kan zijn dat je door die ervaring nog steeds soortgelijke ervaringen ‘aantrekt’ waardoor het lijkt dat je specifieke ervaring een levensthema is geworden.

Voorbeelden van dergelijke toepassingen kunnen de herinnering zijn van: een (auto)-ongeluk, verlies van een dierbare, maar ook pesten op school, conflictsituaties met ouders en /of andere familieleden, relatieproblemen, echtscheiding, slecht nieuws berichten of situaties waarin je angst hebt ervaren.

EFT voor emoties

Als we last hebben van onze negatieve emoties hebben deze altijd te maken met angst, verdriet of boosheid. Het regelmatig ervaren van een of meerdere van deze emoties kan de vreugde in ons leven aardig belemmeren.

EFT inzetten voor dergelijke emoties gaat vaak over angsten bijvoorbeeld rijangst, podiumangst of angst voor spreken in het openbaar, faalangst, hoogtevrees, bloosangst, tunnelangst, vliegangst. Maar ook boosheid of woede kan door herhalende ervaringen zo aangewakkerd zijn, dat je bij het minste of geringste getriggerd wordt. Soms is de boosheid zo sterk dat we niet meer kunnen voelen dat verdriet ten grondslag ligt aan onze woede. Verdriet om verlies, om wat niet is gegaan in je leven zoals je het wilde. Schuld en schaamte zijn twee emoties die ook een zeer negatief effect kunnen hebben op ons. Deze emoties kunnen het uitgangspunt zijn voor verder onderzoek met behulp van EFT. We halen natuurlijk deze emoties niet weg uit ons systeem maar we gaan op zoek naar waar deze emoties aan gekoppeld zijn: aan ervaringen, overtuigingen en fysieke klachten.

Negatieve emoties zijn een bestanddeel van ons palet als mens. In die zin zijn ze gezond, normaal en vaak effectief. Daar waar negatieve emoties ons welzijn belemmeren, kunnen we EFT inzetten.

 

EFT voor fysieke klachten

Heel vaak kwakkelen we wat af en sommige klachten gaan niet over. Fysieke klachten waarvan dokters bij nader onderzoek niets kunnen vinden of de behandeling staken. Het merendeel van onze fysieke klachten is stress gerelateerd. In mijn optiek is een fysieke klacht een uiting van een innerlijk conflict. Je lichaam geeft aan dat er iets uit balans is waardoor het niet goed meer kan functioneren. De communicatie tussen ons fysieke, mentale en emotionele lichaam is complex maar we kunnen de signalen gaan herkennen. Door het lichaam te benaderen via het signaal dat het afgeeft, komen we vaak bij ervaringen die ten grondslag liggen aan de fysieke klacht. Wanneer je niet over je stressvolle ervaring kunt of wilt praten, is een fysieke benadering ook prettig.

Hoewel cliënten hun fysieke klachten kunnen minimaliseren met EFT, is EFT beslist GEEN geneesmiddel. De reden dat klachten verminderen komt doordat het lichaam stressvrij wordt en daardoor in betere conditie wordt gebracht. Het gerelateerde emotionele conflict wordt opgelost, waardoor het lichaam de klacht kan genezen. Met fysieke klachten dien je altijd je arts te raadplegen en diens advies op te volgen.

EFT kan een ondersteuning bieden aan stressvolle situaties die gepaard gaan met ziekte. Denk daarbij aan spanning voor een onderzoek of het verdriet om een slechte uitslag.

 

EFT voor beperkende overtuigingen

Wat we geloven wordt waar voor ons. En wat we allemaal geloven zijn we soms niet eens bewust van. Veel van onze overtuigingen hebben we aangenomen van autoriteiten uit onze jeugd; onze ouders en leraren. Als we klein zijn kunnen sommige gedachten ons beschermen, maar wanneer we volwassen zijn kan eenzelfde gedachte ons beperken.

“Je mag nooit iemand verdriet doen”, “Je moet altijd braaf zijn”.

Het ontladen van de spanning die een dergelijke overtuiging met zich meedraagt, kan een geheel nieuwe visie op het verleden, heden en onze toekomst leggen. Immers, de boodschappen die wij meegekregen hebben uit onze jeugd hebben geresulteerd in overtuigingen die beginnen met: “ik ben…”

“Ik ben waardeloos”, “ik ben niet goed genoeg”, ik ben te dom”.

Deze kernovertuigingen over wie we zijn (of wie we denken dat we zijn), vormen de basis van problemen met een laag zelfbeeld, onzekerheid en gebrek aan zelfwaardering. Het geloof in deze overtuigingen geeft ons spanning en een negatief gevoel. Daarom kan EFT ook hier effect hebben. Wanneer deze overtuigingen zijn geneutraliseerd, wat betekent dat ze geen waarde meer hebben voor jou, kun je een meer positiever zelfbeeld gaan opbouwen.

 

EFT contra-indicaties.

 

Kijk voor ervaringen van cliënten bij testimonials.

 

Afspraak maken