Kloppen op de zijkant van de hand, onderdeel van EFT

Wat is EFT?

EFT (ook wel ’tapping’ genoemd) is een afkorting van Emotional Freedom Techniques.

Het sluit helemaal aan bij de missie van EQlibre: mensen helpen emotioneel vrij te zijn.

EFT is een simpele methode die in principe door iedereen te leren is. Het is een veilige methode zonder nare bijwerkingen en geeft in de meeste gevallen een positief resultaat.

Bij tapping maken we gebruik van specifieke herinneringen waaraan een ongewenst negatieve emotie gekoppeld is. Door gebruik te maken van focus (visueel) en de juiste woorden (auditief) maken we verbinding met de herinnering zodat we die
in het hier en nu weer kunnen voelen. Vervolgens neutraliseren we deze negatieve emotie met behulp van acupressuur: we bekloppen een aantal punten op gezicht, lichaam en handen waardoor de negatieve spanning wordt geneutraliseerd.

Wat gebeurt er precies?

De herinnering aan een vervelende of traumatische ervaring zal niet verdwijnen, wel de emotie die daaraan gekoppeld was. Heb je de methode goed toegepast op een specifiek probleem, dan zal dit een blijvend effect hebben. EFT kun je inzetten voor elke probleem dat een spanning- of stresselement bevat.

 

Hoe voelt dat?

EFT is, mits goed toegepast, beslist een veilige methode maar kan wel enkele fysieke reacties oproepen. De volgende reacties kom ik veel tegen en zijn heel gewoon. Deze reacties verdwijnen ook weer vanzelf.

  • tranende ogen
  • gapen
  • boeren
  • tintelend gevoel door de ledematen
  • moe worden
  • energiek worden
Hoe werkt EFT, tapping?

Het lijkt natuurlijk nogal vreemd dat het simpel kloppen op een aantal acupressuurpunten op het lijf, je zou kunnen verlossen van allerlei angsten en nare herinneringen. Zolang we niet precies weten hoe tapping werkt, zal die verbazing nog wel blijven bestaan. Voor mij is altijd meer van belang wat het resultaat is, dan of een methode bewezen is.

Gary Craig, de grondlegger van EFT, baseert zijn methodiek op de volgende stelling:

“Alle negatieve emoties worden veroorzaakt door een verstoring in het energiesysteem van ons lichaam.”

EFT heft die verstoring op, zodat de energie weer vrij kan doorstromen.
Resultaat: de negatieve emotie wordt geneutraliseerd. Als gevolg hiervan kunnen negatieve emoties en fysieke klachten verdwijnen.

Hoewel er nog veel onderzoek gedaan moet worden naar EFT, weten we inmiddels wel dat het toepassen van deze methode direct effect heeft op ons brein, hartslag en ademhaling. Aangesloten op een EEG apparaat laat zien dat de hersengolven direct reageren door hersenactiviteit van ontspanning te laten zien. Op dat moment ervaart de cliënt ‘ontspanning’ of het gevoel dat de emotie verdwijnt of van hem afvalt. Ook bij het aansluiten van de cliënt op een hearthmath machine laat zien dat tapping direct ontspanning geeft. Onderzoek naar EFT vind je hier.

Maar er gebeurt natuurlijk meer dan alleen ontspanning. Iedereen kan zich ontspannen, maar daarmee is iemand nog niet opeens van zijn klacht af. Het bekloppen van de acupressuurpunten, die verbonden zijn met onze meridianen, doet iets met ons energiesysteem. Op welke manier de meridianen verbonden zijn met ons zenuwstelsel, brein en sympathische en parasympathische stelsel (regulering van hartslag en ademhaling) is nog niet duidelijk. Wel wordt duidelijk door de bereikte effecten van EFT, dat er op een of andere manier een ontkoppeling plaatsvindt tussen herinnering en emotie. En ook dat deze specifieke ontkoppeling van blijvende aard is.

En na vele EFT-sessies en vele jaren van oefenen en studeren, staat voor mij vast dat EFT werkt. Ik heb in mijn praktijk zoveel mensen gezien die baat hebben gehad bij deze methode. Mensen die vaak al jaren met een klacht rondliepen en vaak allerlei therapieën hadden uitgeprobeerd. Bij testimonials vind je reacties van mijn cliënten en cursisten.

 

Stel je vraag

Yvonne in gesprek met Giel Beelen KUKURU#146

Het hele interview kun je hier bekijken