Ontwikkelingstrauma en EFT

Zijn ontwikkelingstrauma en EFT een goede combinatie? Laten we kijken wat ontwikkelingstrauma kan zijn: heftige ervaringen in de jeugd in de eerste zes tot acht levensjaren. Daarbij denken we vaak aan mishandeling, misbruik, oorlog, huiselijk geweld en dergelijke. Herkenbare traumatische ervaringen kunnen we goed aanpakken met EFT, maar wat doe je met het gevolg van die ervaringen waardoor je cliënt zich als kind en in het huidige leven nooit veilig heeft kunnen voelen.

Een van de lastigste vormen van ontwikkelingstrauma zijn de gevolgen van onveilige hechting in een ogenschijnlijk goed functionerend gezin. Deze wordt vaak niet herkend. Ouders of verzorgers die emotioneel niet beschikbaar zijn (meestal als gevolg van eigen trauma), kunnen geen veilige hechting bieden. Hoe herstel je onveilige hechting?

Wat zegt trauma-expert Bessel van der Kolk?

Bessel van der Kolk zei ooit tijdens een online seminar hierover: “je kunt een cliënt niet teruggeven wat hij nooit heeft gehad.” Onveilige hechting vindt plaats in een constante situatie van onveiligheid door gebrek aan oprechte open verbinding en veiligheid gedurende onze eerste levensjaren. En ja, hij heeft gelijk dat je die situatie niet kan veranderen na 20, 30 of 40 jaar, maar het gevoel als gevolg daarvan wel.

Toen ik tijdens een internationale conferentie, Bessel van der Kolk twee van mijn boeken aanbood, zei hij mij dat ook EFT niet alles kan oplossen. Hij klonk teleurgesteld. Blijkbaar is hij op zoek naar een nog makkelijkere, alles omvattende methode als EFT. Dat snap ik, maar je kunt als je genoeg kennis en vaardigheid hebt in het toepassen van EFT al zoveel bereiken. Zeker ook als het gaat om ontwikkelingstrauma en onveilige hechting.

Wat zijn de mogelijkheden?

Wanneer ik met een dergelijke cliënt terugga in de tijd, het Innerlijk Kindwerk oppak, dan is er veel op te lossen aan diepe gevoelens van eenzaamheid, pijn en verdriet. De emoties als gevolg van onveilige hechting die het kind indertijd heeft gevoeld, kun je met EFT verzachten of in sommige gevallen zelfs oplossen. Het is noodzakelijk om daarbij de kindconclusies, die later een overlevingsstrategie zijn geworden, ook te behandelen. Dit zijn overtuigingen zoals: ik moet het allemaal alleen doen, niemand houdt van mij, ik doe er niet toe, ik moet mijn best doen om te mogen bestaan enzovoort.

Maar dan is de volgende stap nog belangrijker. Hierna kun je een veilige verbinding maken tussen het Kind en de verzorgers van toen. In veel gevallen is dat mogelijk. In energetische zin kan er dan alsnog een veilige verbinding tot stand worden gebracht. Je kunt hierbij werken met visualisaties. Kan je cliënt het Kind helpen om zich weer gezien, gehoord en gedragen te voelen? Tevens is het cruciaal om je cliënt als Volwassen Zelf een veilige verbinding te laten maken met het Kind in zichzelf. Door trauma gaan we uit verbinding. Door opnieuw bewust deze verbindingen te herstellen, en ook te voelen en ervaren, geeft je cliënt de mogelijkheid tot heling.

Is dit een quick-fix? Zeker niet. Maar ik geloof dat we kunnen helen ook van ontwikkelingstrauma en onveilige hechting.

Meer weten over trauma?

Wil je meer weten over de achtergronden van trauma, wat trauma is en wat het doet in je lichaam, lees dan dit fantastische artikel van een van mijn EFT studenten Liesbet Scager.


Ben je enthousiast geworden over de toepassing van EFT voor cliënten in jouw praktijk?

Zie je mogelijkheden voor jouw leerlingen of coachees met EFT?

Kijk dan eens wat de EFT- opleiding jou kan bieden. De opleiding start twee keer per jaar; in maart en in september.