TR en wetenschap

Total Release is een nieuw ontwikkelde methode door Yvonne Toeset in 2023. De vraag naar wetenschappelijk onderzoek naar de werking en effectiviteit van deze methode is begrijpelijk. Omdat Yvonne van huis uit geen wetenschapper is en de methode heel nieuw, zul je geen wetenschappelijke publicaties vinden over TR.

Toch valt er meer te vertellen over de elementen van Total Release.

Meditatie

Hoewel Yvonne het een energetische meditatievorm noemt, is de focus van mediatie dus zeker aanwezig tijdens het TR-proces. Van onderzoeken naar diverse vormen van meditatie weten we dat meditatie:

  • Stress vermindert
  • Aandacht verbetert
  • Algemeen welzijn verhoogt
  • Verschillende cognitieve functies verbetert
  • Meetbare veranderingen in biologische markers van het autonome en centrale zenuwstelsel veroorzaakt

Het onderzoek naar meditatie kan op vele punten nog verbetert worden, willen we volledig begrijpen wat meditatie precies doet en hoe het tot deze resultaten komt.

Link: https://link.springer.com/article/10.1007/s12671-021-01782-7

Contra-indicaties

Toch moeten we ook kijken naar de eventuele risico’s van mediteren. In een Systematic Review uit 2020 werden 83 onderzoeken naar meditatie beoordeeld op MAE’s, Meditate Adverse Experiences. In ongeveer 8% van de gevallen was er spraken van een van de volgende nadelige effecten: angst, depressie en cognitieve anomalieën.

Link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/acps.13225

Yvonne: “Deze risico’s heb ik in mijn praktijk ervaren wanneer cliënten met PTSS of andere vormen van zwaar trauma uit de jeugd, werd aangeraden om Mindfullness te gaan doen. Het naar binnen keren van de aandacht, opent de gevoelslagen die jarenlang uit zelfbescherming vermeden werden. De overweldigende emoties die daarbij ervaren werden, wilden deze cliënten dan vervolgens oplossen door bij mij een EFT-sessie te volgen.
Total Release heeft een extra beveiliging in de ervaring van het meditatieve omdat je vanuit grote afstand emoties en gedachten ervaart.  Deze plek van de waarnemer zijn, geeft een veilig anker.”

Eco-meditatie en Bliss Brain

Al in 2010 is aangetoond tijdens een EFT masterclass in samenwerking met neurofeedback specialisten Donna Bach en Gary Groesbeck (USA), dat EFT en diepe meditatie direct effect hebben op onze hersengolven. Het begrip BlissBrain duidt op een samenstelling van onze hersengolven waarbij we in een ‘verlichte’ staat van zijn verkeren. Zowel EFT als diepe meditatie zoals TR kunnen dat bewerkstelligen.

Onderdeel van het TR-meditatieproces, is de ECO-meditatie ontworpen door Dawson Church. Deze EFT-onderzoeker en auteur, heeft zelf een diepe fascinatie voor meditatie. Met zijn kennis van het brein, de neurologische processen, de rol van hormonen en hersengolven, ontwierp hij een korte meditatievorm waarbij je vrij snel in de Bliss-staat kunt komen. Hoe dit allemaal werkt, beschreef hij in zijn boek Bliss Brain, Hay House 2020.

Er zijn verschillende studies naar Eco-meditatie gepubliceerd:

Onderstaande afbeeldingen geven een impressie van de onderzoeksresultaten*:

MRI-scans laten zien dan ECO-meditatie de activiteit vermindert in de brein-regionen die gekoppeld zijn aan innerlijke focus (zelfbewustzijn) en lijden (blauw rechtsonder), en het activeert regionen die gekoppeld zijn aan compassie (rood rechtsonder).

*Overgenomen van de website van ecomediation.com

Toekomst

Total Release staat in de kinderschoenen. Zoals elke nieuwe methode zal het eerst ervaren moeten worden waarna onderzoek zou kunnen plaatsvinden. Vooralsnog zijn de resultaten zeer positief en zijn er geen nadelige effecten bekend of gerapporteerd.