De bijwerkingen van EFT en TR zijn nihil en in dit opzicht zijn het veilige methoden. Toch dien je rekening te houden met een aantal zaken.

Raadpleeg een arts

Heb je fysieke of psychische klachten, raadpleeg dan altijd een arts. EFT is een methode om emoties te neutraliseren. Aangezien vele klachten gekoppeld zijn aan deze emoties, kan het gevolg zijn dat de klacht verdwijnt. TR werkt op een nog dieper niveau in de psyche. Fysieke klachten kunnen mogelijkerwijs daardoor oplossen. EFT en TR zijn echter geen medicijn en kunnen op geen enkele wijze de behandeling van een arts of specialist vervangen!

EFT/TR en psychische aandoeningen

Hoewel EFT/TR in vele gevallen een effectieve methode is om klachten op te lossen, kan in sommige gevallen deze methode niet aan te raden zijn.
Wanneer je last hebt, of vermoedt dat er sprake kan zijn van een psychische stoornis zoals bijvoorbeeld borderline of schizofrenie of autisme, dan kan EFT/TR een te indringende methode zijn. Mensen die lijden aan een psychische aandoening kunnen moeite hebben om emoties te hanteren. Het effect in dergelijke situaties kan zijn dat het EFT/TR proces zulke heftige emoties oproept, dat het niet prettig is voor de cliënt.
Er zijn echter situaties bekend waarin EFT/TR wel degelijk een positief effect heeft gehad op mensen met dergelijke klachten. Mijn advies zou zijn om je arts of psychiater te consulteren of EFT en ook diepe mediatie zoals TR, in jouw geval aan te raden is. Als je arts niet weet wat EFT of TR is, kan de arts met mij contact opnemen.

EFT en zwangerschap

Ben je zwanger dan kun je EFT gebruiken bijvoorbeeld voor al je fysieke ongemakken; maagzuur, misselijkheid, rugpijn etc. Recentelijk onderzoek heeft gewezen op het feit dat het ervaren van heftige emoties van de moeder tijdens zwangerschap, een effect kan hebben op de foetus. Om die reden zou ik adviseren om het werken aan persoonlijke emotionele vraagstukken, uit te stellen tot na je zwangerschap. Dat geldt ook voor Total Release.