Blue-monday-tips-van-EQlibre

Blue monday, klop je depressie lichter

Maandag is het weer zover. Blue monday; de meest deprimerende dag van het jaar. Die suggestie geeft je al een minder prettig gevoel maar natuurlijk verschilt maandag 20 januari niet zoveel van dinsdag 21 januari. Feit is wel dat depressie in de maanden januari en februari meer voorkomt.

Minder licht, minder zon en meer kou en daardoor minder beweging doen iets met je beleving. Kwetsbare mensen zijn hier meer gevoelig voor zoals ouderen of mensen die het emotioneel zwaar hebben. Daarom is aandacht voor depressie in deze maanden heel belangrijk. In de winter van ’82/’83 was ik totaal uitgeblust. Het was dezelfde winter waarin mijn opa overleed en mijn zus suïcide pleegde. Het was een koude en donkere winter.

Beweeg je uit je depressie

De boodschap van veel hulporganisaties is: kom in beweging! Dat lijkt me een prima tip om mee te beginnen. Naar buiten gaan en bewegen doet je goed. Zo organiseert Mind dit jaar weer de Blue Monday Run. Dit jaar besteden ze extra aandacht voor depressie onder jongeren. Daar ben ik bijzonder blij mee want jongeren zijn ook een kwetsbare doelgroep als het gaat over depressie en suïcidale gedachten. Wie mijn laatste boek heeft gelezen weet wat ik bedoel.

Maar ook mentaal in beweging komen is belangrijk. Je kunt je lichaam zowel fysiek als mentaal een handje helpen. Ik trek mezelf deze donkere dagen ook met moeite van de bank om in het donker op de fiets te stappen naar mijn dansles op de theaterschool. Daar volg ik weer lessen bij mijn oude jazz-docent Eddi de Bie (inmiddels 70). Wat voel ik me fris en helder na afloop! De donkere avond is opeens gezellig en de kou deert me niet.

De natuur omarmen

Negatieve gedachten en gevoelens in deze tijd van het jaar zijn echt niet zo vreemd. De natuur heeft effect op ons. Zij staat deze maanden stil en verzamelt krachten om straks in het voorjaar weer tot bloei te komen. En wat doen wij? Wij verwachten net zoveel activiteit van onszelf als tijdens de zomer, wanneer de natuur ons extra energie geeft door zonlicht en warmte. Wanneer het ons niet lukt om in de winter zo actief te zijn, gaan we twijfelen aan onszelf of voelen ons schuldig en gefrustreerd. En dat heeft een groter effect op ons dan die donkere dagen.

Blue Monday EFT oefening om je lichter te voelen

Heb je last van neerslachtigheid deze dagen? Probeer eens of deze EFT-oefening je een lichter gevoel zal geven. Klik hier voor de EFT-handleiding.

Opstartzinnen, zeg ze hardop en klop daarbij op de zijkant van je hand:

 • Ook al voel ik me moe en futloos, ik accepteer mezelf precies zoals ik ben
 • Ook al heb ik nergens zin in, ik accepteer mezelf precies zoals ik ben.
 • Ook al voel ik frustratie en schuld want ik doe veel te weinig, ik accepteer mezelf precies zoals ik ben.

Klopronde:

 • Boven op hoofd: ik voel me moe
 • Begin wenkbrauw: ik voel me futloos
 • Zijkant oog: ik heb nergens zin in
 • Onder oog: het frustreert me
 • Onder neus: ik voel me schuldig
 • Op kin: ik doe veel te weinig
 • Bij sleutelbeen: moe en futloos
 • Onder arm: ik heb nergens zin in

Herhaal deze oefening een paar keer en neem dan waar hoe je lichaam voelt. Hoe staat het met je energie, welke gedachten komen er op? Als je je lichter voelt, kun je de volgende stap zetten.

Opstartzin, drie keer herhalen terwijl je klopt op de zijkant van je hand:

 • Ook al kan ik me deze dagen neerslachtig voelen, ik kies ervoor om de winter te omarmen en mezelf volledig te accepteren.

Klopronde:

 • Boven op hoofd: ik voel me neerslachtig
 • Begin wenkbrauw: maar ik omarm de winter
 • Zijkant oog: ik voel me neerslachtig
 • Onder oog: de winter rust, ik mag dat ook
 • Onder neus: ik voel me neerslachtig
 • Op kin: het is een gevoel, niet wie ik ben
 • Bij sleutelbeen: ik voel me neerslachtig
 • Onder arm: ik ben goed zoals ik ben