Dit is hoe angst werkt

Dit is hoe angst werkt en hoe we weer vertrouwen kunnen vinden. Angst om ziek te worden, angst om geld te verliezen op de beurs, angst voor klimaatverandering, angst voor vreemdelingen, angst voor de angst. Angst is dagelijks in onze aandacht, angst gaat in ons systeem zitten. Maar hoe komt het binnen en hoe kunnen we weer vertrouwen vinden?

Onderaan dit blog vindt je een EFT oefening om direct angst los te laten.

Wat is er nodig om angst te kunnen voelen?

De ingrediënten zijn niet zo ingewikkeld: stress, herhalende negatieve gedachten, een negatieve levensovertuiging, onopgelost jeugdtrauma en geloof.

We kunnen negatieve gedachten hebben maar zonder een portie stress zullen die gedachten niet snel omslaan in angst of paniek. Heb je stress maar daarbij een gezonde levensovertuiging – uiteindelijke komt alles altijd goed – dan zul je ook niet zo bevattelijk zijn voor angsten. Onopgelost jeugdtrauma (ik heb er vaker over geschreven) kan voor gezondheidsproblemen zorgen later in je leven omdat het je immuunsysteem uitput en omdat deze oude emoties veel later opnieuw getriggerd kunnen worden.

Dan is er nog geloof. Geloof is een zeer onderschat gegeven. Zonder geloof in onze negatieve gedachten en angsten, kunnen ze niet bestaan. Geloof in de kwalijke gevolgen van het corona-virus wakkert de angst aan. Het is deze dagen haast onmogelijk om dit niet te voelen omdat ons continu verteld wordt hoe ernstig de situatie met dit virus is. We gaan daar allemaal een beetje in mee. Maar mensen die het geluk hebben dat ze geen ernstig jeugdtrauma hebben, mensen die een gezonde levensovertuiging hebben, mensen die negatieve gedachten makkelijk kunnen transformeren naar vertrouwen, die gaan deze dagen rustig slapen.

Angst verspreidt zich als een virus

Heb je eenmaal angst ervaren in een specifieke gebeurtenis en je hebt deze angst niet voldoende kunnen loslaten, dan koppelt je brein deze gebeurtenis aan de emotie angst. Alle details die je in deze situatie hebt gezien, gehoord of gevoeld, slaat je brein op. Wanneer je nu in een soortgelijke situatie komt, zal je brein onmiddellijk alarm slaan. Het herkent de elementen van de eerste gebeurtenis en reageert daarop met dezelfde stress-reactie. Omdat je geheugen werkt via deze prikkels van diverse zintuigen, kan angst zich gemakkelijk verspreiden naar andere gebieden. Ben je eerst alleen bang in de auto op de snelweg, al snel durf je ook niet meer op de B-wegen te rijden. Vervolgens voel je dezelfde angst ook in de trein of de bus en vermijd je alles wat zich sneller beweegt dan het tempo van een slak. Dit is hoe angst werkt.

We worden onze angst

De angst die zich meester van ons maakt voor herhaling van angstgevoelens kan ons helemaal in zijn greep houden. Zoals Jesse aan zijn broer Kay vertelt in de OPENUP video over zijn depressie: ik voelde me zo rot en ik was bang dat de depressie weer terug zou komen. Hij had eerder in zijn leven depressie ervaren en als er dan iets gebeurt in je leven zoals bij hem toen zijn succes en samenwerking met zijn broer wegviel, kon hij dat oude trauma van de depressie weer voelen. En dan doet de mind de rest: we gaan piekeren en vinden allerlei ‘aanwijzingen’ voor het terugkeren van het onheil. We gaan denken in rampscenario’s op een ongezonde manier. Uiteindelijk hebben we onszelf zo geïdentificeerd met onze angst, dat we er 100% in geloven en onze angst zijn ‘geworden’. Dit is hoe angst werkt.

Hoe bewegen we van angst naar vertrouwen?

Om angsten los te kunnen laten zijn een paar stappen nodig. Allereerst is het heel belangrijk om weer te beseffen en te voelen dat jij je angst niet bent, dat jij je depressie niet bent of je ziekte. Je kunt angst voelen of een ziekte hebben, maar je bent het niet. Met EFT bereiken we dit met behulp van de opstartzin.

Het is van belang bij het oplossen van angsten om:
1. Het patroon van de angst te doorbreken. Dit doen we door heel vaak EFT toe te passen op momenten dat de angst aanwezig is. Je moet als het ware je brein opnieuw trainen: angst, o nee, het is geen angst.
2. Naar situaties gaan waar de angst ervaren is of waar de angst begonnen is.
3. Alle gerelateerde situaties behandelen met EFT, dus ook andere zaken waardoor je zoveel stress had op dat moment.
4. Terug gaan naar gerelateerde situaties uit de jeugd. Dit lijkt lastig omdat je er vaak niet meer bewust van bent, maar met EFT komen dergelijke situaties vanzelf naar boven.
5. De gekoppelde overtuigingen behandelen met EFT. Wanneer de negatief emotionele lading van een overtuiging is opgelost, kan er een verschuiving in het denken plaatsvinden.

 

EFT oefening om direct angst los te laten

Deze oefening kun je vaker herhalen en is de aanpak die ik bedoel onder punt 1 en 2 hierboven. Hier vind je de handleiding.

Ga rustig zitten en ga in gedachten terug naar de angst die je voelde op een specifiek moment. Bijvoorbeeld het moment dat je hoorde dat er iemand in je omgeving besmet is geraakt met corona of elk ander moment waarop jij angst voelde. Neem de tijd om deze angst weer waar te nemen in je lichaam. Geef een cijfer aan de intensiteit van de angst op dit moment op de schaal van 0 tot 10. Nul is geen angst, 10 betekent erger kan niet.

Opstartzin (hierbij klop je op de zijkant van je hand):
 1. Ook al voel ik deze angst, ik ben mijn angst niet.
 2. Ook al voel ik deze angst, ik geef mijn lichaam toestemming deze angst los te laten.
 3. Ook al voel ik deze angst, ik sta ervoor open om te vertrouwen dat ik veilig ben.
Klopronde (alle EFT-punten bekloppen):
 • Boven op je hoofd: deze angst
 • Wenkbrauw: de angst die ik nu voel
 • Zijkant oog: deze angst
 • Onder oog: ik voel het in mijn lichaam
 • Onder neus: de angst die ik nu voel
 • Op kin: als ik aan deze gebeurtenis denk
 • Bij sleutelbeen: dit angstgevoel
 • Onder je arm: ik voel het maar ik ben het niet
 • Duim: mijn lichaam mag dit loslaten
 • Wijsvinger: deze angst
 • Middelvinger: het is veilig om het los te laten
 • Ringvinger: zodat ik weer vertrouwen kan voelen
 • Pink: deze angst
 • Zijkant hand: ik laat het los
Meten:

haal een keer diep adem en sluit je ogen. Ga in gedachten weer terug naar dat gevoel van angst in je lichaam als je aan deze specifieke gebeurtenis denkt. Hoe voelt het nu? Herhaal deze oefening, ook als de angst intenser is geworden of hetzelfde gebleven. Door te herhalen train jij je lichaam om bij deze specifieke gebeurtenis de angst te ontkoppelen. Het beste is om door te gaan totdat je neutraal bent, dus een nul.

Voel je vrij om je ervaringen te delen, ik hoor graag of deze oefening je heeft geholpen.

Meer over depressie

Eerdere post over angst op facebook