Meest gestelde vragen over EFT

De afgelopen jaren is EFT steeds populairder geworden in Nederland. Veel trainers van coach- en therapeutische opleidingen nemen EFT op in hun lespakket. Zelfs in het reguliere circuit krijgt EFT meer bekendheid.

Tegelijkertijd besef ik me dat er nog steeds veel vragen zijn over de werking en toepassing van EFT. Daarom een artikel over de meest gestelde vragen over EFT.
Ik hoop dat jouw vraag hiertussen zit en zo niet, laat het me dan weten.

 

1. Werkt EFT ook voor mij?

Veel mensen denken dat EFT alleen geschikt is voor mensen met een groot probleem of voor mensen die er in geloven. Daarom denken ze dat EFT voor hen niet werkt. De werkelijkheid is anders; EFT werkt ALTIJD.

Want EFT is een natuurlijk lichaamsondersteunend proces dat (emotionele) balans helpt te bewerkstelligen. Dit natuurlijke proces werkt voor iedereen. Dat wil echter niet zeggen dat iedereen dezelfde resultaten behaalt op dezelfde manier. Ieder mens is verschillend en de positieve resultaten zijn afhankelijk van de correcte toepassing van EFT en de aard van het probleem dat men wil oplossen.

2. Waarom zou ik EFT toepassen?

Iedereen komt in zijn/haar leven lastige situaties tegen en iedereen herkent momenten van stress en spanning in het leven. Dat is een natuurlijk gegeven en veel mensen denken dat ze dat prima kunnen hanteren.

Wat ze niet beseffen is dat negatieve emoties en stress zich nestelen in je onderbewuste wanneer je deze niet (helemaal) hebt kunnen verwerken. De rekening komt dan later als je emmertje vol is. EFT geeft een directe ontspanning aan je lichaam en kun je het dus altijd toepassen op momenten van stress of spanning om je lichaam te helpen deze los te laten.

Een lijst van situaties en klachten waarbij je EFT kan toepassen vind je hier.

3. Ik weet niet hoe ik moet beginnen?

Het meest belangrijke is dat je begint. Het idee dat je niet weet hoe, kan je ervan weerhouden om welke stap dan ook te nemen en dit geldt voor meer dingen in je leven. Begin gewoon. Je zou eerst eens de kloppunten kunnen leren (zie instructiefilmpje hieronder of het downloaden van de handleiding) en ervaren hoe het voelt als je op deze punten gaat kloppen. Het kloppen op zich geeft je ontspanning en zorgt ervoor dat je weer contact maakt met je lichaam. Door ons drukke leven hebben we verleerd te voelen, we zitten voornamelijk in ons hoofd. EFT brengt je terug in je lichaam en terug bij je voelen en je emoties.

4. Hoe vind ik de juiste woorden?

Die vraag krijg ik vaak. De woorden zijn inderdaad belangrijk maar die zijn makkelijker te vinden dan je denkt. Richt je aandacht op jouw specifieke probleem. Wat denk je dan, wat voel je dan, wat gebeurt er in je lichaam? De antwoorden op deze vragen kun je gebruiken bij het kloppen.

5. Waarom zeg je die rare opstartzin?

De opstartzin is geniaal. Wanneer je klopt op de zijkant van je hand en je spreekt hardop jouw probleem en gevoelens daarbij uit, dan maak je verbinding met het probleem dat je ervaart. Het tweede deel van de opstartzin is een positieve bekrachtiging van jou zelf: ik accepteer mezelf precies zoals ik ben. Met andere woorden: je ervaart een probleem maar jij bent je probleem niet.

De positieve verbinding met jezelf is een voorwaarde voor heling. De polyvagal theory van Steven Porges leert ons dat de intermenselijke sociale verbinding de basis vormt voor ons om trauma los te laten. De eerste en meest belangrijke verbinding is die met onszelf. De opstartzin versterkt elke keer dat je hem uitspreekt die verbinding.

Mijn meest gebruikte opstarzinnen zijn: Ook al heb ik…….

ik accepteer mezelf precies zoals ik ben

Ik waardeer mezelf precies zoals ik ben

Ik sta ervoor open om helemaal mezelf te mogen zijn

Ik sta mijn lichaam toe om dit los te laten

Ik mag zijn wie ik ben

6. Wat kan er fout gaan?

Wanneer je probleem te maken heeft met angst, kan er al snel de gedachte zijn dat er iets fout kan gaan bij het toepassen van EFT. Dat is logisch: angst leidt meestal tot meer angst. En die angst wil je nu juist oplossen. EFT is een uiterst veilige methode zonder bijwerkingen. In die zin is het veiliger dan het slikken van een paracetamolletje. Wel kun je meer gaan voelen, wat in sommige gevallen overweldigend kan zijn. Emoties kunnen aan de oppervlakte komen, emoties die je misschien dacht niet meer te hebben. Het voelen van krachtige emoties kan geen kwaad, maar soms schrikken we daarvan. Met EFT kun je ALTIJD de emoties naar een lager aanvaardbaar niveau brengen of zelfs helemaal oplossen. Blijven kloppen is hier het beste wat je kunt doen.

Ben je een beginner met EFT? Geen zorgen, als je een keer een punt overslaat of er een beetje naast zit. Dat heeft geen negatieve invloed

7. Wat heeft kloppen met emoties te maken?

Je lichaam is een fantastisch instrument. Alles werkt samen en is op elkaar ingesteld. Wanneer je snapt hoe dat werkt, is het toepassen van EFT vrij logisch.

Emoties zijn een vorm van energie die we voelen in ons lichaam. Bij een positieve emotie stroomt die energie vrij, bij een negatieve emotie raakt die stroom geblokkeerd. We kloppen op acupunctuurpunten die aan het begin of einde van de meridianen liggen. De meridianen zijn een eeuwenoud systeem in ons lichaam die ook wel energiebanen worden genoemd. Zij zijn de transporteurs van energie in ons lichaam. Omdat zij in direct verband staan met ons zenuwstelsel, hebben ze ook direct invloed op ons brein. Door te kloppen op de EFT punten, kalmeren we ons brein en brengen we de energiestroom in ons lichaam weer op gang. Het gevolg daarvan is dat we negatieve emoties loslaten.

8. Is er wetenschappelijk bewijs voor EFT?

Deze vraag kan ik met ja en nee beantwoorden. De wetenschappelijke wereld is een ingewikkeld vakgebied waarin vaak meningen tegenover elkaar staan. De regels voor wetenschappelijk bewijs varieëeren van land tot land. Daarnaast is er heel veel onderzoek nodig voordat een methode algemeen geaccepteerd wordt als bewezen effectief. EFT is een jonge methode en heeft zeker nog meer onderzoek nodig. Echter, er is al heel veel onderzoek gedaan naar EFT.

In meer dan 100 gekwalificeerde en gepubliceerde onderzoeken, komt EFT als effectieve methode naar voren. De laatste jaren wordt er belangrijk onderzoek gedaan naar EFT op drie plekken in de wereld:

Amerika – David Feinstein en Dawson Church hebben veel gepubliceerd over de effecten van EFT bij PTSD en angstklachten, maar ook zijn positieve effecten gevonden op het stresshormoon cortisol.

Engeland – Aan de Staffordshire University doet dr. Liz Boath met haar team veel onderzoek naar EFT. Een meta-analyse naar de eefecten van EFT voor PTSD scoorde buitengewone hoge resultaten.

Australië – Aan Bond University doet dr Peta Stapleton onderzoek naar EFT en de effecten daarvan bij eetverslaving. Zij is de eerste die fMRI-scans heeft gebruikt bij haar onderzoek. de resultaten waren ook hier opzienbarend: breinscans lieten een duidelijk positieve verandering zien na EFT behandeling voor foodcraving.

Over het algemeen kun je zeggen dat EFT positieve effecten laat zien, ook in vergelijking met cognitieve gedragstherapie en EMDR. In de meeste gevallen werkt EFT sneller en zijn de resultaten op de langere termijn beter.

Zit je vraag er niet bij?

Stel hem hieronder, ik geef je graag antwoord!