EQlibre_specifieke_angst_of_fobieën

EFT voor specifieke angsten of fobieën

Yvette had een angst voor naalden, Johan was als de dood voor slangen, Mirjam ging zweten als ze een lift in moest en Peter kreeg de zenuwen als anderen hem zag eten. Zelf heb ik jaren geleden een periode last gehad van bloosangst. In de loop der jaren heb ik veel mensen geholpen specifieke angsten of fobieën op te lossen. Met dit artikel geef ik je inzicht in de oorzaken van specifieke angsten en hoe je deze kunt oplossen.

Specifieke angsten of fobieën; hoe kom ik daaraan?

Angsten kunnen we voor van alles en nog wat ontwikkelen; voor dingen, situaties of handelingen. Je kunt het zo gek niet bedenken of mensen kunnen er een angst voor ontwikkelen. Voor slikken of naar de WC gaan, voor kritiek krijgen of blozen. Voor vliegen, autorijden, grote ruimtes, kleine ruimtes. Voor dieren zoals spinnen, muizen of slangen. Het maakt eigenlijk niet uit wat het object van onze angst is omdat deze irreële angsten een projectie zijn van een dieperliggende angst.

Specifieke angsten of fobieën raken op een dieper niveau het gevoel van onveiligheid. Deze diepgevoelde onveiligheid kan zich richten op onszelf (ik voel me onveilig) of op de omgeving (de wereld is onveilig). Is de blik naar binnen gericht dan ontstaan er angsten gekoppeld aan ons zelfbeeld of fysieke lichaam. Is de blik naar buiten gericht, dan kunnen er angsten ontstaan voor dingen of objecten buiten onszelf.

Mijn bloosangst kwam voort uit een groot gevoel van onzekerheid over mijzelf. Ik was bang dat andere mensen mijn onzekerheid zouden ontdekken, dus deed ik mijn best mezelf te verbergen. Dat gaf veel innerlijke spanning en een algeheel gevoel van onveiligheid.  Hoe harder ik probeerde mijn onzekerheid te verbergen, hoe hoger de druk werd. Mijn lichaam reageerde op die spanning met blozen en ook dat wilde ik weer verbergen.

Een nare ervaring kan de oorzaak zijn voor het ontwikkelen van een specifieke angst. Je hebt bijvoorbeeld ooit vastgezeten in de lift of jouw vliegtuig heeft een noodlanding moeten maken, je bent gebeten door een slang of uitgelachen voor een groep. Dit noem ik een directe oorzaak van een inhoudelijk gerelateerde ervaring waardoor je een specifieke angst hebt ontwikkeld. Met EFT kun je werken aan de huidige situaties die de angst oproepen en aan de gerelateerde ervaring uit het verleden. In een aantal gevallen is dat voldoende om je angst op te lossen.

 

Als angsten hardnekkig zijn

Wat maakt het nu zo moeilijk om een fobie op te lossen terwijl je beseft dat deze angst irreëel is? Je weet dat het onzin is, je spreekt jezelf toe maar toch blijf je de angst VOELEN. Daarom is EFT zo effectief omdat we met behulp van EFT het gevoel kunnen neutraliseren. Je moet uit een bepaald hout zijn gesneden om een specifieke angst te ontwikkelen:

  • Je hebt een creatieve denkgeest
  • Je bent sensitief van aard
  • Je hebt een sterk denkvermogen
  • Je hebt de angst getraind door herhaling
  • In de basis heb je een onzeker zelfbeeld of een onzeker wereldbeeld

De combinatie van creativiteit en vasthoudendheid zorgt er vaak voor dat de angst actueel blijft. Je kunt gewoon niet stoppen met het visualiseren van angstige situaties en de gedachten daarover. Een sterk ontwikkeld gevoel zorgt ervoor dat elke prikkel weer een trigger kan zijn voor de angst. Zonder dat je het door hebt gehad heb jij je lichaam ‘getraind’ in angst en omdat het lichaam een geheugen heeft, reageert het automatisch met angst op elke gedachte of prikkel die het krijgt via jou. Het doorbreken van deze patronen is heel belangrijk voor het volledig oplossen van de angst.

 

Indirecte oorzaken van specifieke angsten

Een specifieke angst kan ook gekoppeld zijn aan indirecte oorzaken. Misschien heb je helemaal nooit opgesloten gezeten in een lift en begrijp je niet waarom je daar bang voor bent. Het kan zijn dat je, toen je nog heel klein was, opgesloten hebt gezeten in iets anders. Bijvoorbeeld een kast. Misschien ben je nooit uitgelachen door je collega’s tijdens een Powerpoint presentatie, maar wel toen je tekst vergat bij de musicaluitvoering in groep 8. Dit noem ik een indirecte inhoudelijk gerelateerde situatie. Meestal zijn we die ervaring dan vergeten en ook de impact daarvan lijkt ogenschijnlijk klein. In werkelijkheid is die ervaring de basis voor het ontwikkelen van de angst in de toekomst.

Een situatie kan ook gevoelsmatig gerelateerd zijn. En deze situaties liggen nog verder verscholen in ons onderbewuste. Ons brein is creatief en koppelt ervaringen aan elkaar op basis van wat we denken en voelen. In het begin zei ik dat een gevoel van onveiligheid de basis is voor het ontwikkelen van een angst. Het is dus mogelijk dat de oorzaak van de angst gekoppeld is aan een ervaring die het gevoel van onveiligheid herkent. En die ervaring hoeft niets te maken te hebben met jouw specifieke angst. Zo kan vliegangst kan gekoppeld zijn aan een geboortetrauma of claustrofobie aan het verlies van een dierbare.

Ook in mijn geval was de bloosangst een gevolg van een periode in mijn leven waarin ik me onveilig voelde. Jarenlange relatieproblemen eindigden in een echtscheiding. Ik had weinig vertrouwen meer in mezelf en ik had geen idee hoe ik mijn angsten kon oplossen. Pas een paar jaar later ontdekte ik EFT en dat kwam als een geschenk uit de hemel.

 

Hoe pak je het aan?

In de loop der jaren heb ik geleerd dat er vaak veel speurwerk verricht moet worden om angsten of fobieën helemaal op te lossen. Toch kun je zelf al een aantal dingen doen.

In mijn boeken vind je meer uitgebreide informatie over het toepassen van EFT.

De EFT handleiding is gratis te downloaden op mijn website.

 

Tips

1. Werk aan een specifieke ervaring van je angst per keer

Elke keer dat jij een ervaring hebt met je angst, kun je die specifieke ervaring oplossen met EFT. Door die ervaring weer in gedachten te nemen, waar te nemen hoeveel angst je daarbij voelt en vervolgens te kloppen op de EFT-punten waarmee je de angst tot nul terug te brengen.

2. Werk aan een direct gerelateerde ervaring uit het verleden

Als er een duidelijke ervaring is die de angst heeft veroorzaakt, kun je proberen die specifieke ervaring emotioneel neutraal te maken met behulp van EFT. Is dit te heftig, vraag dan hulp aan een ervaren EFT practitioner (zie de website van Stichting EFT) Indirect gerelateerde ervaringen zijn vaak lastig zelf te vinden. Ook hiervoor kun je een professionele EFT practitioner inschakelen.

3. Doorbreek het patroon van de angst

Je lichaam reageert automatisch met angst. Je kunt je lichaam ‘ont-trainen’ door regelmatig EFT toe te passen op de momenten dat je angst ervaart. “Ook al voel ik nu deze angst, ik kies ervoor om me kalm en rustig te voelen.” EFT geeft altijd ontspanning en hoe vaker jij je lichaam in deze ontspanning kunt zetten, des te beter.

 

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel, stuur een mail aan info@eqlibre.nl.

Wil je en afspraak maken, vul dan het afsprakenformulier in, ik neem snel contact met je op.