Create Global Healing, Lori Leyden

Steun ‘Create Global Healing’, doe jij mee?

 Trauma-healing voor jongeren, de leiders van de toekomst

Je hebt je ouders vermoord zien worden voor je eigen ogen, je bent gevlucht en uiteindelijk opgevangen in een tehuis. De oorlog schijnt voorbij te zijn, maar in jou is hij nog elke dag aanwezig. Hoe kun jij je leven oppakken in een getraumatiseerd land zonder hulpbronnen?

Dit is de situatie in Rwanda en in veel meer gemeenschappen in de wereld waar oorlog de bevolking heeft getraumatiseerd. De situatie lijkt uitzichtloos maar toch is er hoop. Hoop in de vorm van een goed doordacht hulpprogramma dat de afgelopen tien jaar is ontwikkeld door 1 vrouw. Wie is deze vrouw die niet alleen gelooft in Create Global Healing, maar het ook daadwerkelijk in praktijk brengt?

Lori Leyden PhD, MBA, is een trauma professional die EFT gebruikt in het door haar ontwikkelde healing programma Project Light. Dit is het eerste wereldwijde programma voor jongeren dat werkt aan het oplossen van trauma, ‘heart-centered’ leiderschap en ondernemerschap. Ik volg het werk van Lori al jaren en twee jaar geleden heeft de Landelijke EFT Dag geld voor haar organisatie Create Global Healing ingezameld. Lori is nog steeds afhankelijk van donateurs, zonder hen kan haar werk niet voortgezet worden. Waarom wil ik haar steunen? Omdat ik geloof dat haar programma werkelijk een antwoord kan zijn op een van de grootste problemen die we vandaag de dag op te lossen hebben: het voorkomen van trauma overdracht van generatie op generatie.

Vanaf vandaag is het mijn doel een bedrag bijeen te brengen om Lori dit jaar terug te laten keren naar Rwanda om haar team aldaar verder te trainen. We spraken elkaar on-line over haar visie op trauma en de ontwikkelingen van Project Light wereldwijd.

Project Light: Rwanda, en verder

Hoe is je werk in Rwanda ooit begonnen? “In 2007 werd ik gebeld door iemand in Rwanda die mijn boek The Stress Management Handbook had gelezen. Wilde ik niet naar Rwanda komen om een training te geven? Zo is het begonnen en na die eerste keer bedacht ik de titel Create Global Healing, niet beseffend dat dit de komende tien jaar mijn levensdoel zou worden. Ik werkte met ruim honderd weeskinderen aan stress- en trauma heling. Deze kinderen, toen tussen de 17 en 30 jaar oud, waren door het wegvallen van hun ouders, de verzorgers van hun jongere broertjes en zusjes geworden. De jongeren smeekten mij om terug te komen en hen niet te vergeten.”

En dat heeft Lori gedaan. Inmiddels staat er een programma dat heeft bewezen de juiste aanpak te zijn, niet alleen voor de weeskinderen in Rwanda, maar ook voor de slachtoffers van het dramatische schietincident in 2012 op de Sandy Hook Elementary School in Newtown. Daar heeft Lori het programma uitgerold in samenwerking met Nick Ortner van de Tapping Solution. En nu staat er een uitnodiging om het programma te onderwijzen in een gemeenschap in Australië waar Aboriginals en vluchtelingen uit Syrië en andere landen hun trauma willen helen.

Om haar werk te kunnen blijven doen heeft Lori contact met twee grote organisaties: Never Again Rwanda en Interpeace, een Zweedse organisatie. Lori: “Grote organisaties zijn logge organen en hoewel er veel interesse is in het verder uitrollen van het programma, is dit een kwestie van lange termijn en geen garantie voor directe financiële middelen. In Rwanda is geen geld. En geld is nu nodig.”

Create Global Healing; de boodschap van hoop

Heeft het werk in Rwanda je blik op trauma veranderd? “Ik was gewend om in de USA met traumatechnieken te werken een op een. Maar in Rwanda moest ik met groepen werken. Dus ik had technieken nodig waar ik volledig op kon vertrouwen. EFT is daar een van. Verder leerde ik dat er altijd hoop is op genezing als er liefde is en er de juiste hulpbronnen zijn. Dat het oplossen van trauma in Rwanda mogelijk is, ondanks alle verschrikkingen die de mensen daar hebben meegemaakt, komt denk ik ook omdat er minder ‘ego’ is. Als er minder weerstand en er niets te verliezen is, kunnen mensen hun trauma makkelijker oplossen.”

Wat maakt dat EFT zo effectief is, ook voor de mensen in Rwanda? “Na 10 jaar werk in Rwanda kan ik stellen dat trauma is een ‘brain-based disfunction’ is. Dit moet je oplossen met ‘brain-based’ technieken. EMDR en neuro-feedback zijn ook dergelijke technieken. Maar ik had niet de beschikking over professionals daar. Voor deze technieken moet je opgeleid zijn als professional en bovendien zijn het geen zelfhulptools. Ik had een techniek nodig, zoals EFT welke herhaalbaar was en die ik kon opschalen en makkelijk uitbreiden naar grotere aantallen. Daarom is het uitgangspunt van het programma dat ik mensen train in deze technieken zodat ze dit kunnen meenemen naar hun eigen gemeenschap en dit verder kunnen verspreiden. Anders is het niet te doen. De ‘ambassadors’ kunnen op hun beurt weer mensen onderwijzen. We moeten werken met het principe van de olievlek.”

Wat is er nu nodig? “Ik wil graag in augustus of september terug naar Rwanda om de 12 ambassadeurs van Project Light die ik tot nu toe heb opgeleid en de 40 mensen die zij weer hebben getraind, verder te trainen. Ze hebben meer vaardigheden nodig en ik wil hun kennis en kunde verder ontwikkelen. Omdat zij geen geld hebben, moet ik een bedrag hebben om hun reiskosten, eten en drinken en onderdak te bekostigen tijdens de trainingen. Ook de overige kosten voor de training zelf en mijn reiskosten moet ik kunnen financieren. Ik ben je eeuwig dankbaar dat je mij juist nu belt en mij wilt helpen dit bedrag bij elkaar te krijgen.”

Wat is je grootste les die dit werk je heeft geleerd? “Dat het niet uitmaakt hoe getraumatiseerd iemand is, als er hoop is is er kans op heling, mits de juiste technieken worden gebruikt.”

Wil jij Lori’s werk steunen en ervoor zorgen dat ze in augustus terug kan keren naar Rwanda om haar mensen daar verder te trainen? Via deze link kom je op mijn fundraise pagina van First Giving waar je kunt doneren met je creditcard. Elk bedrag is meer dan welkom. Heb je geen creditcard en wil je toch doneren, neem dan even contact met mij op.