afvallen-met-eft

Afvallen met EFT kun jij ook

Afvallen. Daar heb ik mijn leven lang niet over hoeven nadenken. Op de balletacademie zag ik meisjes sip op hun stukje paprika knabbelen terwijl ik in de lunchpauze vier boterhammen wegwerkte en daarna vrolijk mijn pirouettes draaide. Maar……nu zit ik in de overgang. Opeens ben ik drie kilo zwaarder! “Drie kilo?!, hoor ik mijn beste vriendin al roepen, schat, als ik jou wil bijbenen moeten er bij mij dertig kilo vanaf!” Met andere woorden; waar heb ik het over.

Ze heeft gelijk. Ik hoef niet af te vallen maar het voelt raar en anders met die extra kilo’s rond mijn middel.

Zo heeft iedereen een eigen reden om af te willen vallen en ook een heleboel redenen waarom dat niet lukt. Globaal gezien zijn er twee dingen essentieel om te kunnen afvallen: bewegen en minder eten. EFT kan daarbij behulpzaam zijn. Afvallen met EFT? Ja, dat kan.

Laten we beginnen bij bewegen. Ik ben een beweger, een danseres, en toch ken ik het gevoel heel goed van geen zin hebben om maar met een pink in beweging te komen. Een weerstand om niet te hoeven sporten, rondje hardlopen of, in mijn geval, dansen. Herkenbaar? Hier loopt het vaak al spaak. Want zonder die weerstand zou het een stuk makkelijker zijn om in beweging te komen en bewegen heb je nu eenmaal nodig om af te kunnen vallen.

Je weerstand oplossen met EFT

De eerste tip die ik je kan geven is om op elk moment dat jij weerstand voelt om naar de sportschool te gaan, je yoga-les te volgen of op de fiets te stappen, eerst een paar minuten te gaan kloppen. Dat doe je zo.

 

Klop op de zijkant van je hand terwijl je deze zin drie keer herhaalt:

“Ook al voel ik deze weerstand om in beweging te komen, ik waardeer mezelf en kies ervoor om gezond te zijn.”

Vervolgens klop je op alle EFT-punten te beginnen boven op je hoofd, bij je wenkbrauw, zijkant oog, onder je oog, onder je neus, op je kin, bij je sleutelbeen, onder je arm en eventueel alle vingerpunten (download hier de EFT-handleiding)

Daarbij zeg je hardop: “deze weerstand, weerstand om te gaan sporten, hardlopen, fietsen…ect.”

Je kunt dit een paar rondes herhalen en ik weet zeker dat de weerstand langzaam oplost. Klaar om in beweging te komen!

Eten, waarom doen we dat?

Ja, waarom eigenlijk? Om de gezelligheid, om gezonder te worden, om de nieuwste foodstyles uit te proberen, om erbij te horen, om jezelf te belonen, omdat het lekker is, om jezelf te troosten en om je beter te voelen. Eten is een manier geworden om dingen op te lossen. Terwijl eten in eerste instantie bedoeld is om gewoon in leven te blijven. In veel gevallen eten we om andere redenen, om negatieve gedachten en emoties niet te hoeven voelen. We eten heel wat weg en niet alleen het voedsel maar ook al onze gevoelens van ongemak.

Let maar eens goed op jezelf op het moment dat je plotseling ergens trek in hebt: wat voel je, wat denk je op te lossen met die reep chocolade?

Afvallen met EFT

In mijn praktijk hanteer ik het volgende schema voor mensen die willen afvallen:

Stap 1     doorbreken van je behoefte aan voedsel dat je niet nodig hebt

Stap 2    oplossen van de onderliggende emoties

Stap 3    oplossen van onderliggende oorzaken

Met stap 1 kun je al veel bereiken en ik geef je deze als tip. Het is heel simpel. Op elk moment dat jij zin hebt in chocolade, chips, patat, een vette hamburger of ander voedsel dat je liever wilt laten staan, ga je EFT toepassen op de volgende manier.

 

Je wacht even met het openen van het pak koekjes of de run naar de snackbar. Je hebt ontzettend trek in iets en dat is het moment om te gaan kloppen. Klop op de zijkant van je hand terwijl je deze zin drie keer herhaalt:

“Ook al heb ik zo’n trek in (…vul zelf maar in…), ik waardeer mezelf en kies ervoor om gezond te zijn.”

Vervolgens klop je op alle EFT-punten te beginnen boven op je hoofd, bij je wenkbrauw, zijkant oog, onder je oog, onder je neus, op je kin, bij je sleutelbeen, onder je arm en eventueel alle vingerpunten (download hier de EFT-handleiding)

Varieer hierbij met de volgende zinnen:

“ik heb er zo’n trek in”

“ik kan het niet meer laten staan”

“het is zo lekker”

“ach, wat maakt eentje nou uit?”

“ik heb er echt behoefte aan”

Controleer hoeveel trek je nog hebt na een ronde (opstartzin en klopronde) en herhaal een paar rondes totdat je het lekkers makkelijk kunt laten staan. Meestal voel je je hierna ook een stuk rustiger.

Afvallen met EFT wetenschappelijk onderzocht

Mijn Australische EFT-collega Dr Peta Stapleton, doet al jaren onderzoek naar de effecten van EFT voor patiënten met obesitas. Haar baanbrekende werk voor EFT heeft nu een hoogtepunt bereikt door haar onderzoek naar foodcravings met behulp van MRI-scans. Patiënten kregen voor behandeling een scan waarbij ze bewegende afbeeldingen van ijs, snoep, patat en pizza’s kregen te zien. De scan kon de breinactiviteit meten die gekoppeld is aan craving, het verlangen iets te willen eten. Daarna kregen ze een programma aangeboden van vier weken EFT-sessies. Vervolgens werd de scan herhaald. Tot ieders verbazing werd er geen enkele breinactiviteit meer gemeten in het specifieke gebied van craving. Op Peta’s website kun je al haar onderzoeken terugvinden.

 

Ik wens iedereen heel fijne feestdagen en een fantastisch begin van 2019!

Yvonne