Waarom EFT werkt

Wanneer je nog nooit van EFT hebt gehoord, kun je behoorlijk verbaasd zijn over het positieve effect daarvan. Het kloppen op de EFT punten lijkt vreemd en wekt ongeloof. En dat is logisch als je niet weet hoe je lichaam reageert op emoties en wat er met ons gebeurt als we emoties ervaren.

Stel, je collega maakt een opmerking over het koffiekopje dat je in de gootsteen hebt gezet en vergeten bent af te wassen. Of je dat voortaan niet meer wilt vergeten? Op een of andere manier ontploft er iets in je en een grote verontwaardiging maakt zich meester van je. Wat denkt ‘ie wel niet? Hij is mijn moeder niet! Je wordt bozer en bozer terwijl je collega je met verbazing aankijkt; moet je daar nu zo boos over worden?

Wat is een emotie eigenlijk?

Emoties voelen we in ons lichaam, maar we vragen ons zelden af wat emoties precies zijn. Een emotie voel je, maar kun je niet vastpakken. Emoties kinnen sterk of zwak zijn. Een emotie laait op of zwakt weer af. Emoties kunnen positief of negatief zijn. Al deze kenmerken komen overeen met het begrip energie en in wezen zijn emoties een vorm van energie. Het woord emotie wordt ook wel zo uitgelegd: E = energie Motie = beweging, energie in beweging.

Het is de bedoeling dat energie vrij kan bewegen. Zo kunnen we veel of weinig van deze energie ervaren. Zoals bloed door onze aderen stroomt, stroomt de energie van emoties door onze meridianen. Dit zijn minuscule buisjes die langs de bloedbanen en organen lopen. Meridianen kennen we van de acupunctuur. Met naalden wordt een blokkade opgeheven door deze in een van de acupunctuurpunten te prikken. Met EFT maken we ook gebruik van die acupunctuurpunten maar niet van naalden; we bekloppen deze punten met twee vingers.

 

Wat veroorzaakt een negatieve emotie en waarom werkt EFT?

Het meridianenstelsel is nauw verbonden met andere systemen in ons lichaam, o.a. met het zenuwstelsel. Wanneer we kloppen op de EFT punten, activeren we de meridianen die daarmee signalen afgeven aan het zenuwstelsel. Daarmee wordt het systeem van spanning en ontspanning in ons lichaam geregeld: het sympatische en para-sympatische stelsel. EFT beïnvloed direct dit systeem van spanning en ontspanning op een positieve manier. Bovendien hebben we via het zenuwstelsel ook invloed op het brein. Het kloppen zorgt direct voor ontspanning en geeft daarmee het brein het signaal dat het tot rust kan komen.

Je brein is een ingewikkeld centrum dat op basis van gebeurtenissen of herinneringen in actie kan komen om stress te produceren. Het brein detecteert gevaar op basis van eerdere ervaringen met gevaar. De opmerking van je collega over het koffiekopje kan voor iemand anders een normaal verzoek zijn. Maar bij jou ontketent het een reactie  die zijn oorsprong heeft in het verleden. Je brein herinnert zich al die keren dat je moeder je corrigeerde of jou liet voelen dat je iets ‘fout’ had gedaan. Dit scannen van het brein naar vergelijkbare ervaringen gaat razendsnel, want in situaties van gevaar moet je direct kunnen reageren.

De hoofdschakelaar van je emotionele brein is de amygdala. Wanneer die ‘aan’ gaat staan, volgt er een reactieketen waardoor er stresshormonen worden aangemaakt zoals adrenaline en cortisol. Vervolgens wordt je lichaam geactiveerd; je hartslag gaat omhoog, bloedsuikers worden aangemaakt, en je ademhaling versnelt. Dit hele proces van activatie kunnen we terugbrengen naar de ruststand door te kloppen op de EFT punten. Geweldig toch?

 

EFT is een transformatie-tool

EFT is meer dan een vervelend gevoel ‘wegkloppen’. Het is een combinatie van fysieke, mentale en emotionele transformatie. Fysiek omdat EFT weerstand en blokkades in ons lichaam kan oplossen, mentaal omdat we met aandacht naar ervaringen kijken en onze conclusies daarover transformeren. Emotioneel omdat we verbinding maken met de emotie waardoor deze kan oplossen.

Door het positieve effect van EFT op de verschillende processen in ons lichaam, is EFT eigenlijk een heel natuurlijke manier om onze negatieve emoties te neutraliseren. Het maakt gebruik van de natuurlijke reacties van je lichaam die gestuurd worden door jouw waarneming en interpretatie van een situatie.

De opmerking van je collega over het koffiekopje doet je amygdala alarm slaan omdat je brein eerdere, vergelijkbare ervaringen scant die ook bedreigend aanvoelde. De stresshormonen gaan aan en jij voelt een energie in je lichaam die je omschrijft als een negatieve emotie; boosheid, woede, verontwaardiging. Je kunt dan EFT toepassen om je over de huidige situatie beter te voelen, maar ook de herinneringen aan voorgaande situaties kun je bekloppen waardoor het hele reactieproces kunt oplossen.

EFT geeft het lichaam op alle niveaus het signaal dat het nu veilig is en er geen reden is voor activatie. En als je lichaam zich ontspant en tot rust komt, kijk je misschien heel anders tegen de situatie aan.

 

Wil je weten waar je EFT allemaal voor kunt gebruiken? Kijk op de pagina veel voorkomende klachten.

Meer wetenschappelijke informatie over EFT en het brein vind je op de website van AAMET International.