Specifieke_herinnering

Toepassing van EFT: specifiek zijn

Wat wordt bedoeld met specifiek zijn?

Stel, je wilt voor het eerst EFT toepassen, waar begin je dan? Want ook al ken je de kloppunten, waar begin je als je bijvoorbeeld last hebt van faalangst of onzekerheid?
Natuurlijk raad ik je aan het EFT basisprotocol uit je hoofd te leren, zodat het een vanzelfsprekende handeling wordt. Maar daarmee kan het nog steeds lastig zijn om de juiste woorden, de juiste herinneringen en situaties te vinden. Ga je kloppen op: ook al heb ik faalangst? Of: ook al ben ik onzeker? Dat lijkt voor de hand liggend maar zeer waarschijnlijk ga je daar niet het effect mee bereiken dat je wilt, je moet meer specifiek zijn.


Faalangst, onzekerheid, trauma of bijvoorbeeld een laag zelfbeeld, zijn containerbegrippen voor een klacht die ontstaan is op specifieke momenten. We moeten als het ware het containerbegrip uitpakken als een ZIP-bestand. Op zoek gaan naar de belangrijkste momenten waarop we onze klacht ervaren hebben. Een specifieke herinnering herken je aan de volgende elementen:

 • Je bent in een specifieke omgeving
 • Je kunt zien wat er gebeurt
 • Er zijn eventueel bepaalde mensen bij betrokken
 • Je hoort wat er wordt gezegd of welke geluiden er zijn
 • Je ervaart de emoties die gekoppeld zijn aan deze situatie

Dus als je een klacht of probleem wilt oplossen met EFT, vraag jezelf dan eerst: wanneer heb ik deze klacht ervaren? Waar was ik en met wie? Wat gebeurde er en wat voel ik daar nu nog bij? Het kan zijn dat er meerdere ervaringen zijn geweest waarin je jouw klacht ervaren hebt. Immers, zodra we iets als een probleem bestempelen, zoeken we als het ware steeds erkenning en bevestiging van dit probleem. Zie je wel, denk je dan, ik heb hier echt een probleem mee.

Welke specifieke ervaring is geschikt voor jou eerste EFT-sessie?

Het beste is om de herinnering te nemen waarvan jij vermoedt dat het de eerste ervaring is geweest met je probleem. Het moment waarop je probleem is gaan leven voor jou. Maar soms weet je niet meer wanneer dat was. Dan kies je voor een situatie die je wel helder op je netvlies hebt.

Wanneer je een lijstje maakt met specifieke herinneringen, dan zullen daar meer en minder spannende ervaringen bij zitten. Het kan raadzaam zijn om te starten met een situatie die niet te veel emotie oproept. Zo kun je rustig beginnen te ervaren wat EFT voor jou kan doen.

Ik heb een situatie, wat nu?

Met een specifieke situatie kun je direct aan de slag. Neem rustig de tijd om te voelen wat deze situatie nog bij je naar boven brengt. Wat voel je als je in gedachten terug gaat naar deze herinnering? Kun je een woord geven aan dat gevoel? De woorden die we gebruiken met EFT zijn bedoeld om jou te helpen specifiek te blijven terwijl je klopt op de EFT punten. Het zijn die essentiële woorden die voor jou de situatie het beste omschrijven. Dus ook in de keuze van onze woorden zijn we specifiek. Bijvoorbeeld:

 • Ook al trilt mijn lichaam van angst als ik terugdenk aan die spreekbeurt, ik accepteer mezelf precies zoals ik ben.
 • Ook al zei de juf: “je hebt weer een onvoldoende, suffertje” ik accepteer mezelf precies zoals ik ben.
 • Ook al voel ik verdriet omdat Paul mij uitschold, ik accepteer mezelf helemaal.

Deze zinnen geven een specifieke situatie en gevoel weer en refereren daarmee aan iets wat jij echt hebt meegemaakt.

Waarom moeten we specifiek zijn met EFT?

Alles wat we denken, hebben we ooit geleerd door ervaringen. Alle ervaringen worden opgeslagen als herinneringen en gekoppeld aan gevoelens en gedachten van dat moment. Die ervaringen herinneren we ons niet dagelijks want ze liggen opgeslagen in grote ZIP-bestanden. De emotie, gekoppeld aan een herinnering, zorgt ervoor dat we deze ervaring als positief of negatief opslaan. Wanneer we negatieve emoties willen oplossen, moeten we het ZIP-bestand uitpakken en de herinneringen naar boven halen die zijn gekoppeld aan onze klacht. Onze emoties zijn de smeerolie van onze ervaringen, zij verbinden specifieke situaties aan elkaar op basis van het gevoel dat ze bij ons oproepen. Wanneer de emotie is opgelost, zal je brein deze herinnering anders opslaan.

Kortom:

 1. Specifiek zijn is belangrijk om bij jouw ervaringen te komen die jouw klacht vertegenwoordigen.
 2. Het oplossen van je klacht doe je door de meest belangrijke ervaringen met EFT op te lossen.
 3. De woorden die je gebruikt beschrijven specifiek hoe jij de situatie ervaren hebt.

Download hier de EFT handleiding

 Geef je op voor een workshop

Lees een van mijn boeken voor meer informatie