Verbinding

Verbinding is een blijvende staat van zijn

Ik fietste op een mooie meiavond nietsvermoedend door de stad. Op het Leidseplein was het druk; een groepje Franse toeristen probeerden het zebrapad te nemen. Zou ik stoppen of gewoon doorrijden? Ik stopte. Naast me stopte een andere fietser. “Dat is wel heel aardig van ons”, zei de vriendelijke man. Ik lachte. “Ja, we komen in een goed blaadje te staan!” Toen we weer opstapten bleef de man naast me fietsen en maakte een praatje. Hij vertelde interessante dingen over een biologische groentetuin in Amsterdam West waar je zelf groente en fruit kunt plukken. Leuk, dacht ik, dat moet ik onthouden. Bij het kruispunt met de Elandsgracht ging hij linksaf en ik rechtdoor.

Zomaar een ontmoeting. Zomaar een verbinding gelegd.  Ik besefte me dat deze ontmoeting niet meer ongedaan kon worden gemaakt. Net was je nog vreemden voor elkaar, nu weet je van elkaars bestaan. Zo ontmoet je iedere dag mensen die je daarvoor nog nooit eerder hebt ontmoet.

Wat de bijbel zegt over verbinding

In mijn jeugd moest in mee naar de kerk. Daar verveelde ik me dood. Meestal dwaalden mijn gedachten af. Maar sommige teksten zijn me goed bijgebleven. Een van die teksten bleef ik over nadenken omdat ik het niet snapte: wat God ooit verbonden heeft, kan nooit meer ongedaan worden gemaakt. Meestal werd deze tekst gebruikt bij huwelijken, in mijn ogen als een dreigement om echtscheiding te voorkomen. Ik bepaal zelf wel met wie ik me verbind en voor hoe lang, dacht ik dan.

Kwantumfysica en verbinding

Maar verbinding is een bijzonder gegeven. Nog maar kort geleden heeft de TU Delft de wereldprimeur gehaald door aan te tonen dat kwantumverstrengeling bestaat. Wanneer deeltjes een verbinding met elkaar aangaan, blijkt dat deze deeltjesparen elkaar blijven beïnvloeden ongeacht hun locatie. Verander je het ene deeltje, dan zal het andere deeltje zich aanpassen aan die verandering ook al zijn ze kilometers van elkaar verwijderd. Deze informatie-uitwisseling gaat voorbij ons begrip van tijd en ruimte, want bewezen is dat deze informatie direct wordt uitgewisseld en dus sneller reist dan het licht.

Hoewel ik geen natuurkundige ben en vast en zeker dit gegeven maar oppervlakkig begrijp, ervaar ik regelmatig situaties die synoniem lijken te zijn aan deze staat van zijn. Wanneer mensen in mijn praktijk in conflict zijn met een andere persoon (een partner, een collega, een kind of een ouder) dan geschiedt vaak ‘het magische wonder’ nadat ze hun eigen negatieve emoties hebben opgelost. Een verloren vader belt opeens op uit het niets, een kind staakt van de ene op de andere dag het lastige gedrag, er wordt iemand plotseling een baan aangeboden of de verwachtte afwijzing blijft totaal uit.

Omdat we in verbinding zijn met elkaar, kunnen we de ander beïnvloeden door slechts aan onszelf te werken. De verbinding wordt nooit ongedaan gemaakt, de aard of kwaliteit van de verbinding kan wel veranderen.

Het brein en verbinding

Ons brein is ook een fabriek van verbindingen. Dachten we vroeger dat ons brein een statisch geheel was, nu is de neuroplasticiteit van het brein aangetoond. We beïnvloeden onze hersenen door zintuiglijke waarneming, handelen en ook door onze gedachten en verbeelding. Er sterven voortdurend cellen af en het brein maakt constant nieuwe cellen aan. Het brein kan zich steeds opnieuw organiseren op basis van nieuwe informatie. Zelfs op hoge leeftijd is het brein in staat zich aan te passen. Je kunt je dus niet meer zo makkelijk verschuilen achter je leeftijd als je niet meer weet waar je je leesbril hebt gelaten.

Verandering in verbinding

Deze mogelijkheid tot vernieuwing en verandering lijkt lijnrecht tegenover het principe van blijvende verbinding te staan. We willen onszelf graag verbeteren, door anders te denken, anders te handelen, anders te voelen. Dat wat ons dwarszit willen we ongedaan maken. In mijn werk kom ik regelmatig mensen tegen die ‘iets willen wegkloppen’ of ergens ‘vanaf willen’. Ik begrijp dat heel goed. Maar als je kijkt hoe verbinding werkt, dan kun je dat wat er is, nooit zomaar ontkennen of weggooien. De verbinding die jij gemaakt hebt met een persoon, een ervaring of een idee, zal je eerst moeten zien voor wat het is en dan een verandering aanbrengen door nieuwe informatie toe te voegen zodat hetgeen je ervaart als je klacht, kan mee veranderen.

Iets wat er is, kun je niet wegtoveren want jij hebt het zelf gecreëerd. Jij bent een verbinding aangegaan met je probleem of je klacht. En een verbinding is een blijvende verandering die nooit ongedaan kan worden gemaakt. Maar elke nieuwe verbinding is gebouwd op de voorgaande. Zo evolueer je als mens in een proces dat verandering teweegbrengt.

 

Meer over veel voorkomende klachten

Gratis download EFT handleiding

Volg een EFT workshop